TKO JE I ŠTO PJEVAO U RATU? Premijera filma “Glasnije od oružja” sljedeći tjedan u Art kinu Croatia

Riječ je o dokumentarnom filmu o ulozi domoljubne glazbe u političkim promjenama 1990-ih i Domovinskom ratu te o sudbinama njezinih autora i pjevača

Domovinski rat i nakon skoro 30 godina od svog završetka emitira odjeke koji se i danas snažno osjete u svim sferama hrvatskog društvenog i političkog konteksta. To je kompleksan povijesni događaj čiji su brojni segmenti zanimljivi za znanstveno istraživanje ali i za umjetničko propitkivanje odnosno filmsko ekraniziranje.

Jednim od takvih neistraženih segmenata koji se tiče medijske propagande tokom rata bavio se mladi redatelj Miroslav Sikavica u svom novom dokumentarnom filmu čiju će premijeru riječka publika moći pogledati u srijedu, 22. studenog u 20 sati.

 

Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I nakon toliko godina od završetka Domovinskog rata, njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

https://www.youtube.com/watch?v=RUAcu3nX3bU

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobjeđuje reformirane komuniste uz nemalu pomoć pjesme, koja te 1990. godine već aktivno sudjeluje u buđenju nacionalnog duha. Mijenja se sustav – iz unitarne, socijalističke Jugoslavije u nezavisnu i demokratsku Hrvatsku – ali ne i struktura glazbe u službi politike.

Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, impulzivnu reakciju glazbenika.Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera. Hrvatska radiotelevizija postaje njihov najmoćniji pokrovitelj. Naručuje nove domoljubne pjesme, emitira postojeće, organizira i financira brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućava snimanje mnogih domoljubnih spotova. Samo u prvih par najžešćih mjeseci rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. No mnoge pjesme taj rat nisu preživjele, a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.

U filmu sudjeluju mnoge poznate osobe iz javnog života: Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views