RIJEČKA PREMIJERA ŠOKANTNE PREDSTAVE: „Orgije“ se ne preporučaju gledateljima mlađima od 20 godina!

Važno je napomenuti da se predstava odigrava u prostoru na adresi Delta 5 (zgrada Ivexa), a rezervacija ulaznica je obavezna jer je broj gledatelja ograničen

Riječka premijera koprodukcijske predstave „Orgija” Gledališča Glej i Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca zakazana je za ponedjeljak 20. studenog 2017. dok je premijerno u Ljubljani odigrana 4. studenog. Važno je napomenuti da se predstava odigrava u prostoru na adresi Delta 5 (zgrada Ivexa), a rezervacija ulaznica je obavezna jer je broj gledatelja ograničen.

Predstava se ne preporuča mlađima od 20 godina.

Projekt je realiziran u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu.

„Jedino pravilo ‘Orgije’ je požuda. Jedina prepreka vlastita mašta”, kažu autori i izvođači Katarina Stegnar, Jure Novak i Urška Brodar. U autorskom timu su Toni Soprano za scenografiju i oblikovanje svjetla, Dajana Ljubičić za kostimografiju, Uroš Buh za glazbu.

„Orgija” je predstava o prekoračivanju granica. Granica u odnosima i obitelji. U javnosti i politici. „Orgija” je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. „Orgija” je također i društveni eksperiment. Rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća. Na „Orgiji” ćemo vas osloboditi i zavesti, ugostiti i konzumirati.

Trilogija „Jure Novak: Zato sam sretan” / „Katarina na narudžbu” / „Orgija” slovenskih autora Katarine Stegnar, Jure Novaka i Urške Brodar nastaje od 2011. godine. Unutar nje Brodar, Novak i Stegnar razbijaju klasičnu kazališnu hijerahiju podjele autorstva. U prvom dijelu kao izvođač nastupa samo redatelj Jure Novak, u drugom se Novaku pridružuje i glumica Katarina Stegnar, a ovoga puta na sceni će biti svo troje, redatelj, dramaturg i glumica.

Formalno se trilogija bavi poigravanjem s granicama fikcije i stvarnosti, te preispitivanjem pozicije gledatelja i izvođača, sadržajno se pak prvi dio trilogije „Jure Novak: Zato sam sretan” bavio depresijom, drugi dio „Katarina na narudžbu” agresijom, dok će se „Orgija” uhvatiti u koštac s transgresijom.

Teatrologinja i kritičarka Alja Lobnik zapisala je o „Orgiji”: „Temeljno pitanje jest na koji način prodrijeti u gledateljevu senzibilnost i otkriti mu užitak, otkriti mu na koji se način može razigrati mašta, bez srama i straha, iako se s njima nužno poigrava. Ili s de Sadom: ‘Odgurnite od sebe to kukavičko osjećanje¸ jer nam sva djelovanja, prije svega ona libertinska, nadahnjuje upravo priroda, među njima nema ni jednoga, kakvo god da zamislite, zbog kojega biste morali osjećati sram.’ Pri tome nas uspostavljeni dispozitiv neprestano upozorava da se ovdje radi o temeljnoj diskrepanciji između kazališne i stvarne orgije, iako autori cijelo vrijeme povlače analogiju: „Dobar seks je poput dobre predstave sastavljen od trenutaka, koji su se ili su se skoro ili bi se mogli dogoditi, ali ih uvijek iznova otkrivamo, kao da nam je prvi put“, zaključila je Alja Lobnik.

Ovo će biti prva premijera Zajc lab programa Hrvatske drame. Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić kazala je kako se radi o programu zamišljenom „kao inkubator novih ideja te mjesto susreta autora različitih estetskih i poetskih prosedea, kojeg projekti ravnopravno sudjeluju u stvaranju repertoara Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca. Istraživanje novih umjetničkih praksi, integriranje drugih medija u kazališnu umjetnost, te otvaranje prostora suradnji umjetnika različitih profila i poetika, kao preduvjeta iznalaženja novih formi, neki su od temeljnih ciljeva ovog dijela programa”.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari