UDARNI TURISTIČKI VIKEND

Video | U Medveji turista “kao nekada”, pune se hoteli i kampovi: Brojimo turiste, a ne koronu!

Ilustracija: RTL

U Hrvatskoj boravi oko 900 tisuća turista, a od toga čak 745 tisuća stranaca. Udarni turistički vikend, sezona na vrhuncu!

Hrvatska je turistički nadomak 2019.! Trenutno u našoj zemlji odmara samo 200 tisuća gostiju manje nego te rekordne godine, pa umjesto brojanja novozaraženih, konačno brojimo rekorde u broju turista.

U Hrvatskoj, dakle, boravi oko 900 tisuća turista, a od toga je čak 745 tisuća stranaca. Najviše ih odmara u Istri. Vrlo blizu istarskih brojki je i Kvarner, slijede Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, donosi Ida Balen za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

U Medveji – na jednoj od najpoznatijih kvarnerskih plaža, odzvanja život. A punim ga plućima žive gosti iz cijelog svijeta. Od Rusa, preko Britanaca, do – i kad je najteže- vjernih Čeha, Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca…

Pune se hoteli i kampovi. Neki su ovdje po prvi put, a većina je jedva dočekala da se stvore uvjeti kako bi tu ponovno uživali.

“Došli smo ponovno jer smo htjeli biti u ovoj prekrasnoj zemlji i željeli smo biti bliže prirodi, zato smo odabrali kamp. Ovo je naše drugo kampiranje tijekom odmora. Bili smo u okolici Umaga i sad smo došli ovdje”, priča Vera Draska, Češka.

Gosti koji dolaze iz inozemstva mahom su cijepljeni pa ih, kažu, ne brine to što je hrvatska obala na korona karti narančasta.

“Na putu u Hrvatsku tražili su nas PCR i sve što je potrebno. Mi smo svi cijepljeni i
testirali smo se, tako da pretpostavljam da su i svi ostali napravili test”, priča Andres Morales, Španjolska.

Ipak, sve se ovdje nastoji držati pod kontrolom, poštivanjem osnovnih mjera zaštite.

“Trenutačno brojimo četristotinjak gostiju, što je uvelike značajan pomak u odnosu na lani. Što se tiče mobilnih kućica, soba i apartmana oni su maksimalno popunjeni, očekuju još kampera da nam dođu. Mjesta još ima”, rekao je Davor Kovčalija, direktor autokampa u Medveji.

Mjesta još ima i za turiste koji dolaze u Pulu. Ali i tu su zadovoljni. Jer gledajući Istru u cjelini – nedostaje im deset posto da bi dohvatili brojke iz 2019.

“Mi imamo u Puli trenutno preko 17 tisuća gostiju, inače nam je kapacitet 23 tisuće. Ako pogledamo od početka godine, imamo 60 posto više noćenja nego 2020. Mi, kad gledamo druge gradove u Istri, smo najlošiji zato što nemamo toliko puno kampova, nemamo kuće za odmor, ali smo zadovoljni s tim brojkama” naglašava Sanja  Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pula.

Dobre vijesti su osvježenje. A na toj svježini prodisali su i oni koji su, za razliku od hotela i kampova, lani bili gotovo bez posla.

Interesa ima nešto, ali je slabiji u odnosu na prošle godine, a s obzirom na prethodnu je situacija ipak nešto bolja. prijašnjih godina su tražili više cjelodnevne izlete, a ove godine više idu na poludnevne izlete.

Umjesto boja na korona karti ovdje se gledaju boje ljeta. A ona iz narančastog spektra asocira isključivo na sunce, donosi Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari