U OPATIJI, RIJECI, LOVRANU Svi se opraštaju od Andreja Barbierija: ‘On je živio za taj posao’

Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL

Barbieri je kombinirao okuse, stvarao vrhunska jela dostupna prosječnom hrvatskom novčaniku

Preminuo je jedan od najvećih chefova u povijesti hrvatske gastronomije – Andrej Barbieri. (OVDJE) Prije petnaestak godina položio je temelje lokalnoj bistrologiji.

Odnosno manje formalnim i manje skupim mjestima koja su postala sinonim za dobru hranu, a koji su prerasli u jedan od dominantnih domaćih restoranskih žanrova.

U pedesetoj godini života prestalo je kucati srce Barbieria, vječnog optimiste koji je vrhunsko kulinarstvo učinio i popularnim i dostupnim. Generacije kuhara s kojima je radio, vijest je šokirala.

“Veliki čovjek, veliki kuhar”

“Veliki čovjek, veliki kuhar, sve što je znao nama je prenio, volio je raditi, baš je s ljubavlju radio, puno smo naučili od njega i ponosna sam evo što sam ga upoznala, radili smo 7 godina, lijepih, najljepših 7 godina”, kazala je Jadranka Starivlah, kuharica restorana Bevanda u Opatiji.

Imao je zdravstvenih problema, operirao srce, a posljednja dva tjedna bio je hospitaliziran u Rijeci. Liječnici su bili nemoćni. Andrej je, kažu prijatelji, živio sto na sat i u svakom trenutku imao bar toliko planova.

“Volio je gastronomiju, zaista je bio čovjek koji je bio veliki hedonista, zarazne energije, zaraznog smijeha”, kazala je njegova prijateljica, Tanja Babić Tomić.

Bio je gastronomski virtuoz

Rođen u Zagrebu, djetinjstvo je proveo u Lovranu, a kroz godine otkriva svjetske destinacije. Vodio je restorane na Siciliji, Sardiniji, Kreti, u Španjolskoj, na Kvarneru, u Zagrebu, a bio je i konzultant prvog hrvatskog restorana u Kataru.

“Kuhinja je bila dio njegovog života, njegov lifestyle, on je živio kuhinju, on je živio taj posao, on nije dolazio na posao u smislu da je imao radno vrijeme, on je živio taj život”, kazao je Klaudio Jurčić, voditelj restorana Bevanda u Opatiji.

Bio je gastronomski virtuoz. Pratio je trendove, a mnoge svjetske donio je na hrvatske tanjure. Gdje god je radio, osoblje ga je obožavalo.

“Pokušavao je prenijeti taj svoj dobar duh gastronomije na mlade ljude”, rekla je Babić Tomić.

Kombinirao je okuse, stvarao vrhunska jela dostupna prosječnom hrvatskom novčaniku. Andrej Barbieri nedostajat će svima koji su ga osobno poznavali, jednako kao i hrvatskoj gastronomiji u kojoj je ostavio neizbrisiv trag.

Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari