U Rijeci eskalirao problem nedostatka profesora stručnih predmeta! Za koju godinu – kaos!?

Foto: Ilustracija (Facebook/Tehnička škola Rijeka)

Umirovljene, zbog zakona, ne smiju vratiti u učionice, a odgovarajućih zamjena na tržištu nema

Većina ravnatelja srednjih strukovnih škola muku muči sa zapošljavanjem profesora stručnih predmeta. Umirovljene, zbog zakona, ne smiju vratiti u učionice, a odgovarajućih zamjena na tržištu nema.

Problem je eskalirao u Rijeci, a za koju godinu u strukovnim bi školama mogao nastati kaos.

Na satu mikro i nano mehatronike maturanti upijaju svaku riječ profesora koji u školi radi 15 godina. Sada predaje četiri stručna predmeta.

“Mislim da sam sve stručne predmete iz područja strojarstva predavao, to je posljedica organizacijskih potreba”, kaže profesor u Tehničkoj školi Rijeka Đordano Bucci.

Škola je još na proljeće raspisala natječaj za četiri radna mjesta, jer su neki profesori morali u mirovinu. To su inženjeri strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike.

“Tih naših, baš trojica koji su zadnji otišli u mirovinu svi su oni bili i u mogućnosti, znači fizičkoj i zdravstvenoj i želji da rade dalje”, ističe ravnatelj Tehničke škole Rijeka Serđo Jadrić.

Kao umirovljenici ne smiju u nastavu, ali kao domari bi smjeli raditi
Zakon im brani. Kao umirovljenici ne smiju u nastavu, ali primjerice, kao domari bi smjeli raditi. Ravnatelji su očajni jer su dužni osigurati da škola i nastava funkcioniraju.

“To je normalno vrlo teško s nedostatkom kadra, pa se tu pokrivamo raznoraznim stručnim i nestručnim zamjenama, privremenim i tako, snalazimo se svi”, poručuje Jadrić.

Istu zgradu i iste probleme dijele s Prirodoslovno-grafičkom školom. Oni su trenutačno pokriveni, ali mjera je vatrogasna. Zlatko je dvadesetak godina privatnik, u grafici i multimediji, ali želio je raditi u školi. Završio je fakultet, ali ne onaj nakon kojeg može raditi kao profesor, pa i sam sada uči.

“Jedna cijela akademska godina na određenom fakultetu, u dva semestra, cirka desetak kolegija. Ono što me iznenadilo, ja sam mislio da će nam to sustav sufinancirat, ali izgleda da je ipak to naš osobni trošak”, kaže predavač multimedijske grupe predmeta Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka Zlatko Ožanić.

Koji na Filozofskom fakultetu iznosi oko deset tisuća kuna. Dotad u školi dobiva pripravničku plaću od pet tisuća kuna. Neusporedivo nižu nego u privatnom sektoru, ali ipak, motivira ga rad s mladima. Baš kao i Matka kojeg čeka isti proces želi li biti profesor.

Zakon je neumoljiv

“Prvi tjedan mi je, radio sam 15 godina znači na televiziji i totalno je drukčije”, kaže predavač predmeta video i web Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka Matko Vrkić.

Učenike tako, poučavaju oni koji i sami još uvijek uče. Zakon je neumoljiv! Unatoč deficitu, prave je profesore stručnih predmeta otjerao u mirovinu.

Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: