KORISNA INOVACIJA

U Rijeci “niknulo” prvo solarno stablo! Evo o čemu je riječ…

Screenshot Kanal Ri

Iako u Hrvatskoj nije novost, prvo solarno stablo u Rijeci omogućit će studentima i prolaznicima punjenje njihovih elektroničkih uređaja putem kontaktnog ili beskontaktnog USB sučelja

“Samo solarno stablo ima kapacitet 260Aha koje se mogu akumulirat energije. Što se tiče samih priključaka tehnikalija ima dva beskontaktna sučelja gdje se mobitel može doslovno odložiti – on se sam počne puniti. Tu je 8 usb priključaka koji su također namjenjeni punjenju”, ističe Filip Jurman, rukovoditelj tehničkog odjela Sveučilišta u Rijeci Studentskog Centra Rijeka.

Pametno stablo omogućit će i besplatno surfanje.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Prvenstveno je namijenjena mreža studentima zbog politike korištenja same mreže, tako da svaki student može doći i bit će automatski spojen na wifi”, dodaje Filip Jurman za Kanal Ri.

Studente je ideja oduševila.

“Pozdravljam tu ideju jer ponekad znaju bit učionice za studente zauzete i nema dosta utičnica – i onda će nam biti korisno na svježem zraku napuniti mobitel”, kaže student Edi Jurada.

“Mislim da je to jako dobra ideja jer pretvaramo nešto što ne vidimo u električnu energiju i koristimo sunčevu svjetlost kako bi napunili svoje mobitele i kako bi imali internet – sve na jednom mjestu”, dodaje student Dorian.

“Znači sunčeva energija sa ovim pločama pretvara se u električnu. Vrlo inovativna ideja, ovako moderna”, mišljenja je student Mateo.

“Ako je dugo vremena bez sunčeve energije, onda će i sam kapacitet baterija bit znatno manji – tako da uvijek će stablo imati svoju funkciju, samo će za vrijeme sunčevih dana, naravno, biti to puno puno efikasnije”, dodaje Filip Jurman, rukovoditelj tehničkog odjela Sveučilišta u Rijeci Studentskog Centra Rijeka

Kako bi 70-tak tisuća vrijedno solarno stablo u potpunosti profunkcioniralo potrebno je dovršiti radove.

Sveučilište se sve više okreće prema zelenim energijama i nakon ovog projekta, planova je još puno.

“Imamo u planu i auto punioice za električne automobile, vjerujem da su u planu i solarne klupice – minijaturna verzija ovog stabla”, otkriva Filip Jurman.

Ako vrijeme dozvoli, sunčeva energija će prve studentske mobitele napuniti već sljedeći tjedan, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari