PROCJEPLJIVANJE NAJMLAĐIH

Video | U Rijeci počelo cijepljenje djece, najmlađi mališan imao je pet godina

Photo: Goran Kovacic/PI. XSELL

Iako su tijekom dana u Rijeci cijepili samo pet mališana, očekuju da će interes tek rasti. No zadovoljni su što se procijepilo i 16 posto adolescenata

U Rijeci se u srijedu od 18.30 sati procijepilo samo petero mališana. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Vladimir Mičović ipak nije nezadovoljan, pišu RTL Vijesti. 

“Najmlađe dijete imalo je pet godina. Na listi za cijepljenje imamo njih 20-ak i oni će se cijepiti najvjerojatnije u petak. Nismo nezadovoljni, ipak smo tek počeli uspostavljati pozivanja djece sukladno našem programu i u suradnji sa školskim liječnicima u Zavodu za javno zdravstvo, pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i u suradnji s bolničkim pedijatrima. Ta se lista popunjava i interes samih roditelja, koji se javljaju na naše telefone, je tu”, rekao je dr. Mičović.

Na pitanje, jesu li ipak očekivali veći odaziv i je jesu li tenzije oko cijepljenja kumovale tome da su roditelji možda neodlučni, odgovorio je:

“Rekao bih da roditelji, koji su se odlučili i koji imaju stav o tome da će svoju djecu cijepiti i koji su na našim listama, da neće promijeniti stav. Naravno da su tenzije pomalo prisutne, ali one nisu bile u ovom smislu odlučujuće. Ipak smo tek jučer smjernice i tek sada uspostavljamo sustav, popunjavamo liste djece, koja će se sljedeći petak javiti u većem broju pred naše punktove. Ne samo u Zametu, nego i na naše manje punktove po školskim ambulantama. U rijeci ste prvi počeli cijepiti adolescente”.

Nastavio je da su paralelno jako zadovoljni odazivom adolescenata na cijepljenje.

“Naravno da je odaziv mogao biti veći, ali ipak, ipak, 16 posto procijepljenih adolescenata je primjereni broj i vjerujemo da će se on povećavati. To vidimo po informacijama koje nam dolaze, primjerice, iz našeg Sveučilišnog centra, naših ambulanti. Sve veći je broj cijepljenih, pogotovo studenata”, rekao je naš sugovornik.

Dodao je i da na području Primorsko-goranske županije nisu imali zabilježene nuspojave među cijepljenim studentima.

“I zaista ih nismo ni očekivali zato što su one ipak rijetke i one su primjerene općim sustavnim nuspojavama. Vrlo je važno, ipak, podsjetiti adolescente da 48 sati nakon cijepljenja nisu poželjne fizičke aktivnosti. Sve ostalo je itekako dobro.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari