U Rijeci se čuva prsluk za spašavanje s Titanica: Donio ga je Crikveničanin koji je plovio na brodu Carpathia

Prsluk za spašavanje s Titanica nalazi se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja

Prsluk za spašavanje s Titanica, jedan od pet koliko ih ukupno postoji u svijetu i jedini sačuvan na području Europe, nalazi se u Rijeci.

A priča o tom prsluku povezana je s brodom Carpathia, na kojem je na liniji Rijeka – New York još od 1903. plovio velik broj primoraca, kasnije će se ispostaviti – istinskih heroja.

“Ona nije dobila jedina signal s Titanica, ali se jedina odazvala upomoć. Nije baš bila tako ni blizu, bila je skoro 60 milja udaljena od Titanica”, kaže Nikša Mendeš, voditelj pomorskih zbirki.

Uočili su brodove za spašavanje i na njima 712 promrzlih putnika.

Prsluk za spašavanje s Titanica nalazi se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci zahvaljujući pomorcu iz Crikvenice, Josipu Caru. On je plovio na Carpathiji, tamo je radio kao konobar i nakon što su putnici bili na sigurnom, oni koji su preživjeli, on je uzeo ovaj prsluk za uspomenu. Josip Car dugo je ovaj prsluk držao kod sebe, on je bio u njegovoj obitelji, no kasnije je darovan muzeju.

Plovidba na Carpathiji bila mu je posljednja. Nikad se više nije ukrcao na taj brod, s posadom lavljeg srca.

“U Hrvatskoj se čuvaju tri medalje samih članova, odnosno, kod njihovih potomaka se čuvaju, koje su oni dobili zahvaljujući tom podvigu kojeg su napravili – spašavanju tih preko 700 putnika s Titanica”, kaže Mendeš.

U travnju 1912. godine slavni Titanic i ukupno 1495 duša “progutalo” je more.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari