ZVANA 'ČEŽNJA'

U Rijeci se gradi “cesta zvana čežnja”: Riječ je o najskupljoj cesti u Hrvatskoj!

U Rijeci su u punom jeku radovi na izgradnji ceste koja će biti od iznimne važnosti jer će povezati novi lučki terminal i sam centar sa zapadnim dijelom grada. 

Iako je duga samo tri kilometra bit će to najskuplja cesta u Hrvatskoj usporede li se kilometri i trošak izgradnje. Usto, ima i epitet cesta zvana čežnja jer se o njoj priča 20-ak godina, pišu RTL-ove Vijesti.hr

Silovita buka dopire iz utrobe zemlje. Očekivano, stanarima u susjedstvu smeta, ali izbora nema. Na novoj trasi ceste čekićima se buši tunel duži od 1200 metara.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Dosad je iskopano 140 metara s ove strane, sa južne, sa sjeverne strane je posao započeo prije 2 tjedna i tu se zbog konfiguracije terena, uvjeta stjenske mase, započelo s opreznim iskopom i ušlo se 8 metara“, rekao je Goran Legac, voditelj projekta.

Prolazi ispod niza zgrada i poznatih riječkih nebodera. Buka će biti znatno podnošljivija za deset dana.

„Tu je buka veća od dopuštene, međutim ona je zato što nama nije dozvoljeno miniranje, zbog malog nadsloja i zgrada gore“, rekao je Josip Škorić,predsjednik Uprave Hrvatskih cesta .

Vrijednost projekta je 520 milijuna kuna, od čega se 85 % financira bespovratno iz eu fondova, a 15 % iz resornog ministarstva. Tunel je tek jedan u nizu objekata koji niču usred gradske betonske džungle.

Riješen niz imovinsko-pravnih odnosa

„Imamo dva nadvožnjaka, podvožnjak ispod željezničke pruge dakle iznimno složena dionica ceste, ako znamo da je 456 milijuna kuna 3 kilometra, znači preko 150 milijuna kuna po kilometru“, dodao je Škorić.

Toliko koštaju sami radovi. Riješen je niz imovinsko-pravnih odnosa, s trase je iseljeno 19 obitelji. Cesta donosi adekvatan pristup novom lučkom terminalu kao i zapadnoj strani grada.

„Mislim da ćemo bit među gradovima, ne samo u Hrvatskoj nego i u puno širem okruženju sa izvrsno riješenim prometom kada govorimo o ulasku, odnosno izlasku iz grada jer sa ovim prometnicama vi praktički ulazite sa zaobilaznice u sam centar grada“, rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Iako iz suprotnih političkih tabora, gradonačelnik i ministar, ne kriju odličnu suradnju

„Rijeka se polako vraća moru, Rijeka se, evo u ponedjeljak se otvaraju ponude za Porto Baroš za jedan od najvećih projekata, odnosno najveći projekt danas u nautičkom turizmu, to je izgradnja marine“, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture a prenose RTL-ove Vijesti.hr

Ulažu se milijuni, profitirat će Riječani. Novu cestu dobit će najkasnije do kraja 2023.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari