OPERATIVNA VJEŽBA

Video | U riječkom akvatoriju “sudar” dviju brodica, izlila se veća količina goriva! Pogledajte sjajnu reakciju dežurnih službi

I tu je ključan zlatni sat, prvih 60 minuta za reakciju koje mogu donijeti ogromne uštede kod sanacije, nekad čak i do 80 posto.

Jučer ujutro u riječkom akvatoriju veliki ekološki incident! U sudaru dviju brodica izlila se veća količina goriva!

Odmah su dignute sve dežurne službe i krenulo se u akciju sanacije mora. Srećom, riječ je samo o operativnoj vježbi, pišu Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

Trenutak nepažnje bio je dovoljan za incident! Nakon sudara, iz broda je iscurila velika količina goriva.

“Ovaj dio na moru je praktički najzahtjevniji dio operacija i dobro je obavljeno, razvijena je lijepo konfiguracija brana u kojoj sudjeluje nekoliko plovila”, kaže ravnatelj Jadranskog edukativno-istraživačkog centra Vedran Martinić.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

I tu je ključan zlatni sat, prvih 60 minuta za reakciju koje mogu donijeti ogromne uštede kod sanacije, nekad čak i do 80 posto.

“Sudjeluju naša tri eko plovila, stručni djelatnici i koristimo nekih 200 metara brana. To su plutajuće brane na napuhavanje koje mi svakodnevno koristimo, gumene i ustvari s njima se ograđuje lokalizira onečišćenje”, kaže član Uprave Dezinsekcije Rijeka Toni Dujmović.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U idealnoj su formaciji, spori su kako gorivo ne bi prošlo ispod brane visoke 60 centimetara. Zagađenje je stiglo i do plaže ispred stadiona na Kantridi.

“Znači da je bilo sada izuzetno važno postaviti ove brane i spriječiti sam doticaj tih uljnih onečišćenja sa obalom, jedan dio se čisti uz pomoć skimera, to su posebni uređaji koji skupljaju to ulje i onda se ono prevozi u ove cisterne, a jedan dio se isto tako čisti ručno”, kaže pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro Nada Milošević.

Zbog iznenadnog onečišćenja mora, u akciji je 80-ak ljudi s desetak specijaliziranih plovila i cisternama na kopnu. Srećom, sve je ovo samo operativna vježba.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Možemo sa zadovoljstvom reći da je uspješno obavljena vježba, da smo spremni za slučaj da se ne daj Bože nešto dogodi, a Rijeka i šira okolica i industrijski i u lučkom smislu je razvijena i potencijalne opasnosti uvijek vrebaju”, kaže kapetan Lučke kapetanije Rijeka darko Glažar.

Dobro je znati da su spremni, a kamo sreće da sve viđeno nikada ne zatreba u stvarnoj situaciji, prenose RTL vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari