U RIJEKU STIGLI „BAUŠTELCI“ IZ – INDIJE! Proveli smo dan na „baušteli“ s Indijcima

Vjerojatno su jedini radnici koji na baušteli ne jedu meso. Oni su vegetarijanci, a kad su čuli za produljeni vikend od 4 dana – bili su – pazite sad – tužni

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Da Hrvatskoj kronično nedostaje konobara, kuhara, zidara, stolara, i radnika drugih zanimanja svi već znamo.

Vlada je povećala kvote za strane radnike na 35 000 – pa je tako na jedan dalmatinski otok stiglo 11 Egipćana, a u Rijeku su stigli Indijci građevinski radnici.

Ima ih petoro, za našu zemlju donedavno nisu ni čuli, a vjerojatno su jedini radnici koji na baušteli ne jedu meso. Oni su vegetarijanci, a kad su čuli za produljeni vikend od 4 dana – bili su – pazite sad – tužni.

Oni su svoju budućnost odlučili izgraditi na hrvatskim gradilištima. Postali su prvi Indijci koji kao građevinarci rade u Hrvatskoj. S juga Indije preselili su u Rijeku.

“Lijepo je ovdje.”

U usporedbi s Indijom?

“Super je, Croatia je lijepa zemlja”, kaže Gyan Parakash Shaw.

“U indijskoj valuti zaradimo 30 000 do 35 000, ovdje zaradimo puno više”, dodaje Lakshmikanthan Mahalingam.

Prosječna plaća u građevini u Indiji bila im je oko 2800 kuna, a koliko zarade u Hrvatskoj ne žele otkriti. Radili su ovi dečki i u Dubaiju, njihove su ruke pomogle izgraditi najviši neboder na svijetu, Burj Kalifu.

Hrvatska je sada za njih obećana zemlja, a oni spas za građevinske tvrtke koje više nemaju koga zaposliti.

“Pala je ideja suprugu na pamet, on je razgovarao s jednim svojim kolegom oji je radio nekoliko godina u Dubaiju i reko je joj da imamo mi indijske radnike. Oni rade rade, ne bi bilo na gradilištu danas dođe, sutra ne dođe i to je ta ideja i onda smo počeli to realizirat”, ističe Jasna Staraj, direktorica građevinske tvrtke.

Od ideje do realizacije prošlo je godinu i pol. U Indiji je još radnika koji pakiraju kofere i stižu raditi u Hrvatsku.

“Naručili smo 200 radnika, ishodovale su se 22 dozvole, u ishodovanju su još nekih 20ak i polako to ide svojim tokom”, ističe Jasna Staraj, direktorica građevinske tvrtke.

Dejan im je poslovođa, kaže da su momci jako vrijedni. Dok domaći radnici gledaju kalendar kako spojiti neradne dane i vikende, ovima je bilo nezamislivo kad su saznali da idu na produženi vikend.

“Ja danas kad sam im izjavio da je vikend da su blagdani i tako dalje bili su malo žalosni jer su došli radit ovdje, malo im je čudno kako to sad da je spojeno četiri dana i vikend jer su radnici”, kaže Dejan Ignjić, poslovođa.

Trenutno rade na izgradnji i rekonstrukciji skladišta terminala Škrljevo. Naručitelj radova, luka Rijeka ima problem s rokovima jer nema tko raditi.

“U ugovorima je obećano negdje krajem desetog mjeseca, ali ovim tempom sumnjam da će se to uspjet ostvariti”, kaže Miroslav Maraš, rukovoditelj terminala Škrljevo.

Radnici iz Indije, čini se, trebali bi spasiti stvari i to ne samo u građevini.

“Za Uskrs da bi mogli pomoć već nekim hotelskim lancima pa da budu radnici iz Indije kao što su i u drugim zemljama Europe, poput Francuske i Italije gdje su radnici iz Indije”, ističe Jasna Staraj, direktorica građevinske tvrtke.

Od obitelji ih dijeli preko šest tisuća kilometara, u njihovu selu nema interneta, a Hrvatska im je ono što je našim radnicima Njemačka.

Nakon što su nedavno čuli i otkrili Hrvatsku, shvatili su da imaju za koga i navijati na svjetskom prvenstvu.

Goran Latković

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari