Učitelji u riječkoj školi: “Nećemo odmah krenuti s usmenim i pisanim ispitivanjima”

Foto: Riječanin / M.Levak

Učitelji roditeljima govore kako nemaju razloga za brigu

Učenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske sjeli su u školske klupe nakon 36 dana štrajka. Dio nastavnika zadovoljan je postignutim, drugio su se vratili na posao s gorkim okusom. Učenicima novi početak nastave nimalo nije loše pao.

Odzvonilo je praznim učionicama.

“Uglavnom sam sretan jer sam opet u klupama sa svojim prijateljima, učimo, zabavljamo se”, rekao je Rene Roksandić, učenik 4. razreda OŠ Rapska Zagreb.

“Sretna sam što vidim učiteljicu opet, sretna sam što ćemo ponovo učiti, ali nisam sretna što ćemo skraćivati praznike”, kazala je Ema Dervišević, učenica 4. razreda OŠ Rapska u Zagrebu.

Skratit će se praznici jer je izgubljeno 16 nastavnih dana. No, nisu sve škole jednakim tempom bile u štrajku, pa tako svaka za sebe odlučuje kako će nastavu nadoknaditi.

“Vježbati, ponavljati, tek onda pisati provjere, ništa neće nedostajati”, rekla je učiteljica u OŠ Rapska Zagreb, Adriana Strmotić.

U klupe su se vratili i maturanti

Roditelji, brige nema – kažu riječki učitelji.

“Naravno da ne moraju biti u brizi, svi smo složili da sada nećemo krenuti s usmenim i pisanim ispitivanjima, osim ako oni ne žele neku ocjenu popraviti”, rekla je profesorica kemije u OŠ Nikola Tesla u Rijeci, Tamara Nikolić.

U klupe su se vratili i maturanti, kojima je štrajk donio najviše stresa, a već su počele i prijave ispita državne mature.

“Zapravo mi je najbitnije da se ne pomiču termini mature. Ispiti i matura to bi bila najgora opcija, zbilja”, rekao je učenik 4. razreda I. Gimnazije u Zagrebu, Igor Marin.

“Mislim da je najbolje ispalo, jedino mi je malo šteta što ćemo to drugo polugodište sve u jednom ‘fušu’ obaviti”, rekla je Dora Hasanec, također učenica 4. razreda iste škole.

Prosvjetari nakon dogovora podijeljeni, ali slažu se u jednom
“Jedno vrijeme je vladala atmosfera straha među maturantima, čini mi se najviše među nama i osmašima jer oni prelaze u drugi sustav, ali mislim da će to sve ispasti u redu”, kazao je pak Igor Bilić, učenik 4. razreda iste škole.

Nakon što su Vlada i sindikati obrazovanja konačno postigli dogovor i dobili povećanje koeficijenta od 6 posto, ali u 3 koraka, prosvjetari su podijeljeni.

“Obzirom da nisu sigurni kao što se pričalo da su koeficijenti urezani u kamen, oni nisu urezani u kamen, nisu niti predmet pregovora, ja ovime ne mogu biti zadovoljna”, rekla je sindikalna povjerenica u OŠ Rapska Zagreb, Gordana Kovač Bluha.

“Za očekivati je bilo da premijer neće popustiti i da neće dati odjednom ono što smo tražili, ali ishod je onaj koji smo htjeli postići”, kazala je profesorica Politike i gospodarstva u I. Gimnaziji u Zagrebu, Zlata Paštar.

Ipak slažu se u jednom – iza njih je najdulji štrajk u povijesti koji je rezultirao teškom, ali izborenom pobjedom na ulici, no sada je vrijeme za nove bitke u njihovim razredima.
Donna Diana Prćić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari