URNEBESNI RAZGOVORI S RIJEČANIMA! Evo što su “obični građani” rekli youtuberima “Marka Žvaka”

“Trenutno stanje duha u nekad najvećoj luci Jadrana izvan sezone. Brodogradilište, remontni zavod, pijaca, cuga ispred prodavnice, otići ili ostati, full kontakt majstor. Bonus: kako prošverati psa lutalicu preko granice”, stoji u opisu videa

U srijedu 14. studenog u Filodramatici je u okviru programa Udruge Drugo more prikazan kratki film “Marka Žvaka u Rijeci” koji kroz kratke razgovore s “malim” ljudima pokušava dati sliku Rijeke i promišljanja Riječana o njihovu gradu.

Autori Marka Žvake su Dušan Šaponja i Dušan Čavić koji pod pseudonimom “Marka Žvaka” obrađuju, kako kažu, “ljude, životinje, pojave i fenomene našeg društva”. Zapravo na vrlo duhovit način kritički izvještavaju o događajima s beogradskih i nekih drugih ulica.

Marka Žvaka stigla je u Rijeku gdje su Dušan i Dušan snimili svoju prvu epizodu na ovim prostorima.

Uz visokokvalitetnu produkciju koja obrađuje širok spektar aktualnih i često kontroverznih društvenih pitanja, Dušan i Dušan redovito prenose o čemu razmišljaju džogeri dok trče, kako se osjećaju stanovnici nebodera , kako izgleda frizerski salon u kartonskom romskom naselju…

Sličnih tema pronašlo se i u Rijeci!

Najbolje je da sami pogledate video…

Zašto “Marka žvaka”?

Postoji više tumačenja šta zapravo znači “Marka Žvaka”. Čak će vam jedan Dušan ispričati jednu, a drugi drugu priču o tome otkud naziv Marki Žvaki. Najpribližniji odgovor je da je pakiranje Orbit žvaka prodavanih na ulici oduvijek vrijedelo manje-više jednu njemačku marku, kao i da kvalitetna žvaka (priča) zaslužuje svoj brend (marku).

Njihov YouTube kanal prati preko 45.000 pretplatnika, a za sada su objavili više od 350 video uradaka. Marka Žvaka se od 2006. do 2011. godine prikazivala na televizijskom kanalu B92, nakon čega emisiju u vlastitoj produkciji Ciklotron sele na YouTube. Autori su mnogih nagrađivanih djela, među kojima je i legendarni kratki film Pipači hleba.

Nova izdanja Marke Žvake objavljuju se četvrtkom oko 10 sati. Pišite im na zvakamarka@gmail.com.

Drugo more

Drugo more je neprofitna organizacija koja se bavi produkcijom, promocijom, istraživanjima, obrazovanjem i diseminacijom informacija na području kulture.

Osnovano je krajem 1999. godine, no aktivnije započinje s radom tek od sredine 2002. godine u Rijeci.

Vizija Drugog mora je postati jednom od jačih organizacija za promociju suvremenog kulturnog stvaralaštva i teorije te središnjeg informacijskog, medijacijskog i edukacijskog centra za kulturne djelatnosti.

Drugo more je svojim programima uvijek bilo usmjereno ka suvremenoj umjetničkoj sceni, inozemnoj, ali i domaćoj. Držeći se načela suvremenosti i izvrsnosti organiziralo je niz programa iz područja izvedbenih, likovnih, filmskih i glazbenih umjetnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari