Užas u domovima za starije: koštaju 5000 kuna, a štićenici po 5 godina ne izlaze na zrak

Paradoksalno – dok Hrvate nema tko izvesti na svježi zrak, Njemačka traži njegovatelje koje je spremna i dobro platiti

Od 3 do 5 tisuća kuna mjesečno košta smještaj u državnom domu za starije osobe, a kad čovjek plati takav iznos onda očekuje da se za te starije osobe netko brine, da ih vodi u šetnju i na zrak. Ali nije tako. Pučka pravobraniteljica poslala je nadzor u tri državna doma i u sva tri rezultati su bili porazni.

U domu za starije i nemoćne osobe u Osijeku u trećoj smjeni samo jedna njegovateljica i to na 100 korisnika. U domu u Viškovu, zbog manjka djelatnika teže pokretni korisnici ne traže ustajanje iz kreveta. Dom u Makarskoj teško pokretne i osobe s demencijom u pravilu ne izlaze. Jedna korisnica nije izašla na svjež zrak pet godina.

Ovo je samo dio izvješća koje je pučka pravobraniteljica uputila u Hrvatski sabor. Nadzirali su tri doma i u sva tri doma isto.

“Pokazalo se da zapravo neovisno o tome u kakvom je vlasništvu domu i gdje se nalazi u Hrvatskoj problemi su zapravo isti. Jedno je pitanje uvjeta smještaja, drugo je pitanje broja zapslenih, vidimo da je nedostatan broj njegovateljica. Postoje i neki problemi koji proizlaze iz pristupa koji nije utemeljen na ljuduskim pravima”, rekla nam je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

A to je uskraćivanje slobode kretanja. Vidović kaže: svaki nadzor je nenajvljen i takva će biti i nova kontrola.

“Problema je jako puno, jedan od njih je nedostatan isnpekcijski nadzor, zato mi godinama poručujemo ministarstvu za soc. politiku i mlade da poveća broj inspektora kako bi se moglo kontrolirati stanje u domovima, a onda i poboljšati situacija, dodaje Vidović.

Da nedostaje djelatnika i da se ne odnose primjereno prema korisnicima tvrdi naša sugovornica koja je tražila zaštitu identiteta jer traži posao.

Radila je kao njegovateljica i kaže svjedočila nemaru i ponižavanju medicinskih sestara.

“Kad smo odlazili jednoj korisnici, ona je dobacila: ona ti je malo agresivna, ali slobodno je ti udari. Strašno se izderavaju na njih. Nekome tko je nepokretan i stvarno nije ništa kriv znaju reći: usrala si se ko krava, fuj”. Kaže nitko im se ni ne stigne posvetiti. Na 90 korisnika su 4 sestre. Dodaje kako ona nikada nije doživjela da je netko tko je nepokretan bio izveden van.

I sve to nije jeftino. Ako ste u privatnom domu plaćat ćete ga izmđu 5 i pol do 7 i pol tisuća kuna. Državni, gdje se često dodatno plaćaju primjerice obroci koštaju između 3200 i 5300 kuna.

No, ima i domova u kojima je njega starijih zadovoljavajuća. U privatnom domu koji se plaća više od prosječne hrvatske plaće radi 13 djelatnika, među kojima većina medicinskih sestara brine o pokretnim i nepokretnim korisnicima i to njih 20-ak.

Socijalna radnica u domu za starije osobe Sanja Vukelić kaže kako su im prednosti te što imamju pojačanu medicinsku njegu, fizikalnu terapiju te se briga vodi o svakom korinsku individualno, a prehrana im je prilagođena.

Vukelić dodaje da se kod njih nikad ne može dogoditi da netko od korisnika ne iziđe na svjež zrak.

Leona Šiljeg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari