POKUŠAJ MIRENJA

VideoVatru između Grada Rijeke i vatrogasaca gasi glavni vatrogasni zapovjednik: ‘Napravit ćemo pravilnik, struka će biti zaštićena’

Foto: Riportal

‘Vatrogasni posao se treba cijeniti jer je vrlo opasan i zahtjevan. Vjerujem da ćemo pravilnikom dati sigurnost svim vatrogascima u RH’, kazao je Tucaković

Heroji nacije postali su štrajkaši. Riječki vatrogasci su krenuli  u štrajk nakon što je propao pokušaj mirenja i dogovora s Gradom Rijekom oko njihovih zahtjeva za povećanjem osnovice plaća.

Riječki vatrogasci imaju jednu od najnižih vatrogasnih plaća u većim gradovima. Prvi su na liniji u požarima, potresima i poplava, a prosjeku sa svim dodacima zarađuju šest tisuća kuna. Traže povećanje osnovice od 12 posto, odnosno s 1875 na 2100 kuna.

Grad im nudi 10 posto pa dogovora nema. Iako štrajkaju, požare i dalje gase, ali ne izlaze na zadatke poput osiguranja različitih gradskih i sportskih događanja.

Vatru između Grada Rijeke i vatrogasaca gasi glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je ujedno bio gost RTL Direkta.

Više pogledajte u video prilogu:

“Stupio sam u kontakt s gradonačelnikom Grada Rijeke i sindikalnom povjerenikom. ŠtrajK koji se dogodio nije dobar, ali je najbitnije da su građani sigurni, da vatrogasci izlaze na intervencije te da sigurnost građana nije upitna. Očekujem u narednim danima da se sjedne za stol, da se dogovore i da se potpiše kolektivni ugovor jer to je najbolje rješenje za gradonačelnika, Gradsku upravu i vatrogasce. Vatrogasci rade težak posao. Vatrogasci su i na pandemiji, požaru, poplavi, imigrantskoj krizi i sada pomažemo oko izbjeglica i tu smo na raspolaganju građanima”, kazao je.

Na pitanje do kada bi ova situacija mogla trajati, Tucaković je odgovorio da se nada da će se uskoro postići dogovor.

Komentirao i zašto riječki vatrogasci imaju manju plaću od kolega iz drugih gradova.

“Različitost plaća s obzirom na minimalne standarde koje dobivaju vatrogasci i osnivači javnih vatrogasnih postrojbi su gradovi i ono najbolje da se dogodi je da se kolektivnim ugovorom donese osnovica i koeficijenti. Hrvatska vatrogasna zajednica priprema pravilnik o koeficijentima koji će se primjenjivati u slučaju da jedinice lokalne samouprave i pripadnici vatrogasnih postrojbi ne dogovore sporazum”, kazao je.

Kazao je i da pravilnik znači da će vatrogasci i vatrogasna struka biti zaštićeni.

Veći štrajk vatrogasaca u Hrvatskoj nismo vidjeli od 2011. i velikog prosvjeda ispred  Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Tucaković je komentirao je li ovaj riječki prosvjed uvod u neku veću pobunu vatrogasaca.

“Vatrogasni posao se treba cijeniti jer je vrlo opasan i zahtjevan. Vjerujem da ćemo pravilnikom dati sigurnost svim vatrogascima u RH”, kazao je.

Na pitanje kolika će se plaća garantirati pravilnikom, kazao je da će to biti ona plaća koja će biti određena za državne službenike i namještenike.

“U neto iznosu, ako računamo za koeficijent od 1 pa do 1,20 s osnovicom od oko 6 tisuća kuna”, kazao je.

Tucaković je komentirao hoće li biti novih ulaganja u vatrogasnu opremu i vozila.

“U zadnje 2 do 3 godine je pristiglo iz projekata i robnih zaliha preko 400 vozila koja su ušla u sustav vatrogastva. Planiram raspisati natječaj za osamdesetak šumskih vatrogasnih vozila, raspisuje se natječaj za 8 400 000 kuna vatrogasne opreme”, kazao je.

Komentirao je i što znači tvrdnja riječkih vatrogasaca da iako štrajkaju, požare i dalje gase, ali ne izlaze na zadatke poput osiguranja različitih gradskih i sportskih događanja.

“Bitna je sigurnost građana, intervencije, ne smije se dozvoliti da bude narušena sigurnost građana”, kazao je Tucaković.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views