VEČERAS U MRAMORNOJ DVORANI: Mlada Riječanka Petra Bugarin izvodi „Mjesečevu sonatu“!

„Mislim da svi volimo čuti nešto novo čime proširujemo svoje vidike glazbene umjetnosti“, najavila je večerašnji nastup Riječanka Petra, studentica prve godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

„Program koncerta ukratko bih sažela u “za svakoga ponešto”. Recital započinjem Suitom za klavir “Mlado lišće” hrvatskog skladatelja Božidara Kunca. Sedam stavaka impresionističkih boja kroz koje je skladatelj uveo motiv djetinjstva. Slijedi Beethovenova Sonata u cis-molu op. 27 br. 2 poznata kao “Mjesečeva sonata”, djelo što ga svi vrlo dobro poznaju. Mnoštvo emocija u petnaest minuta. Za kraj ostavljam cikličko djelo romantičara Roberta Schumanna “Faschingschwank aus Wien” ili u prijevodu „Bečki karneval“. Djelo prepuno boja, osobno čujem “karneval” u zvuku; nije često izvođeno što je bio dodatni poticaj u biranju programa. Mislim da svi volimo čuti nešto novo čime proširujemo svoje vidike glazbene umjetnosti.“

Tako je svoj recital i njegov program, na kojem se nalaze djela Kunca, Beethovena i Schumanna, najavila mlada, iznimno talentirna riječka pijanistica Petra Bugarin. Koncert će izvesti u srijedu, 4. svibnja 2016. s početkom u 20.00 sati u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a u okviru ciklusa „Komorni koncerti u Mramornoj dvorani“ u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

Petra Bugarin, rođena Riječanka, studentica je prve godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Dalibora Cikojevića. Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka u klasi prof. Jadranke Jurić.

Petra Bugarin

Od početka školovanja redovito nastupa na svečanostima i koncertima svoje škole te sudjeluje na velikom broju državnih i međunarodnih natjecanja gdje postiže zapažene rezultate od kojih su najistaknutije prve nagrade na državnom natjecanju u Dubrovniku (2015), na državnom natjecanju u komornim sastavima u Opatiji – glasovirska trija (2013, 2014), na međunarodnim natjecanjima 8. EPTA – Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste, Osijek (2013) i „Daleki akordi” – međunarodno natjecanje mladih glazbenika Jadrana – Split (2010).

Na natjecanju „Etide i skale” 2012. i na EPTA natjecanju 2013. nagrađena je posebnim nagradama Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedene zadane kompozicije hrvatskih autora.

Šira kazališna publika, koju je tom prigodom oduševila svojim nastupom, bolje ju je upoznala krajem prosinca 2015. godine kada nastupila je kao solistica na Novogodišnjim koncertima HNK Ivana pl. Zajca te uz orkestar riječke Opere izvela glasovitu Gershwinovu „Rapsodiju u plavom“.

„Kao srednjoškolka redovito sam posjećivala riječko Kazalište, uvijek bih s uzbuđenjem čitala o solistima koji su nastupali s našim orkestrom. Već sama činjenica da ću svirati s njima bila mi je nevjerojatna i zvučala je nestvarno, a što se više datum približavao moje je uzbuđenje sve više raslo. Kao mladoj glazbenici, svaki nastup mi je bitan i to je prilika da se pokažem i dokažem pred publikom“, sjeća se danas Petra Bugarin svog iznimno uspješnog debija s orkestrom HNK Ivana pl Zajca.

„Smatram da je važno kakvu energiju solist šalje publici, kakve emocije dopiru do njih. Kažu da je lakše svirati po svijetu, u gradovima gdje te publika poznaje samo po vanjštini nego u mjestima gdje te publika poznaje kao osobu, a to je meni upravo riječka publika. Nije lako stati pred ljude koji su te gledali kako izrastaš u – solisticu na Novogodišnjem koncertu. No, upravo iz tog osjećaja odgovornosti razvija se osjećaj radosti i zahvalnosti prema toj publici i zato je bilo posebno zadovoljstvo ostvariti svoj debut s orkestrom upravo u Rijeci.
Sada se veselim koncertu u Mramornoj dvorani, jer, moram to još jednom ponoviti, meni je riječka publika posebna publika i bit će mi čast izvesti ova tri djela pred njom i za nju“, zaključuje Petra Bugarin neposredno prije svog novog riječkog nastupa, svog recitala u Mramornoj dvorani.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari