U SUBOTU U OPATIJI: Ženska inicijativa HNS-a na seminaru ”Društveno poduzetništvo i žene”

Tijekom seminara obradit će se važne teme koje su vezane uz mogućnosti razvoja društvenog poduzetništva za žene u Hrvatskoj a koje će biti popraćene i primjerima dobre prakse.

”Doprinijeti većem razumijevanju društvenog poduzetništva, progovoriti s čime se u svom radu društveni poduzetnici/e suočavaju te koje im se šanse pružaju, s posebnim naglaskom na ulogu žena, je ono što je cilj seminara ”Društveno poduzetništvo i žene”, poručila je Sonja König, predsjednica Ženske inicijative HNS-a.

Društveno poduzetništvo ključan je faktor za stabilan i održiv gospodarski rast no, isto tako, suočeno je sa brojnim dilemama i izazovima koje treba prevladati u njegovom daljnjem razvoju. Upravo to je tematika seminara koji će se održati u subotu 7. svibnja u Opatiji u organizaciji Ženske inicijative i Političke akademije HNS-a u suradnji i pod pokroviteljstvom njemačke liberalne zaklade Friedrich Naumann za slobodu.

”Ženska inicijativa HNS-a želi sudjelovati u prepoznavanju svih potencijala razvoja ove vrste poduzetništva s posebnim naglaskom na ulogu i značaj žena koje u društveno poduzetništvo unose posebna iskustva, znanja, vještine i kvalitete koje želimo dodatno unaprijediti i putem organiziranja seminara”, naglasila je König.

Tijekom jednodnevnog seminara obradit će se važne teme koje su vezane uz mogućnosti i potencijal razvoja (i prilika) društvenog poduzetništva za žene u Hrvatskoj a koje će biti popraćene i primjerima dobre prakse.

”Žene u PGŽ-u nisu posebno motivirane za društveno poduzetništvo te su stoga potrebni poticaji i potpore šire društvene zajednice. U Primorsko-goranskoj županiji, unatoč činjenici da od trenutno 15.091 nezaposlenih 57,4 % otpada na žene, ima malo primjera društvenog poduzetništva žena”, objasnila je županijska vijećnica Tatjana Smeraldo te nadalje istaknula: ”Početkom 2000. godine u PGŽ-u nastale su dvije inicijative koje su pokrenule žene iz ruralnih područja. Jedna na otoku Cresu- Udruga Ruta, a druga na području Gorskog kotara- Udruga Vunarice Gorskog kotara iz Mrkoplja. Navedene udruge okupile su žene različitih struktura koje su koristile otpadni materijal ovaca i vunu za izradu raznih odjevnih i ukrasnih predmeta”.

”Ovakvi seminari održavaju se tradicionalno svake godine a praksa je da uvijek druga županija bude domaćin. Ove godine to je Primorsko-goranska županija te mi je izuzetno drago da će se na seminaru govoriti upravo o ženama u društvenom poduzetništvu obzirom da u Primorsko-goranskoj županiji postoji veliki potencijal za ostvarivanjem povoljnije društveno poduzetnicke klime”, objasnila je Lara Bressan Antonina, predsjednica Ženske inicijative HNS-a PGŽ.

Zakonodavstvo i birokracija, loša stimulacija lokalnog okruženja za poduzetništvo, nedostatak vlastitog znanja i vještina, nedostatak financija i dodatne pomoći te premalo dostupnih informacija, prepreke su ženama za ostvarenje društvenog poduzetništa stoga je seminar značajan doprinos poticanju društvenog poduzetništva u Primorsko-goranskoj županiji.

U subotu se u Opatiji očekuje dolazak vodstva HNS-a na čelu sa zamjenikom predsjednika Predragom Štromarom te prisustvo više od 120 članica Ženske inicijative HNS-a iz cijele Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari