PRVI PUT U AKCIJI

Za njih nema prepreka! Riječki “tenkić” samo je dio nove opreme Državne intervencijske postrojbe Rijeka

Screenshot Kanal RI

Gusjeničar robot, kako ga od milja zovu tenkić, danas je prvi put bio u akciji

Riječ je o pokaznoj vježbi u Triblju kojom je Državna intervencijska potrojba Rijeka prezentirala novu opremu, donosi Kanal RI.

“Ovo vozilo je namijenjeno za rad u opasnim sredinama gdje čovjek ne može pristupiti a može gasiti, može uklanjati opasne tvari, može probiti u slučaju nekakvih prepreka, može ukloniti te prepreke kako bi spasioci mogli doći sigurno na mjesti intervencije”, pojašnjava Mladen Vinković, zapovjednik DIP CZ u Ravnateljstvu CZ MUP.

“Ne šalji čovjeka gdje možeš poslati stroj”, logo je tvrtke koja ga je proizvela.

“To je cilj da ne izlažemo ljude u prvom momentu kada trebamo sanirati neko žarište koje prijeti okolišu, ljudima i građevinama, a 5 km je domet operatera koji onda može upravljati sa sigurne udaljenosti”, dodaje Mladen Vinković.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimateljica: ROBERTA DEŠKOVIĆ
Montažer: KRISTIAN LAJŠIĆ

Osim gusjeničara robota, predstavljen je i ostatak sustava opreme. Među njima i kamion sa dva reda sjedala i prikolicom.

“Prvi red je normalno namijenjen za vozača, drugi red je namijenjen za upravljanje opremom na daljinski i na podvozju ima navlakač koji vuče zapovjedni kontejner sa svim operativnim kapacitetima satelitske veze, 4 radna mjesta, sala za sastanke…”, objašnjava Siniša Badovinac, zapovjednik DIP CZ Rijeka.

U slučaju velike nesreće ili katastrofe, ova oprema može biti od velike pomoći u podizanju razine spremnosti, posebno zapovjedno vozilo odnosno zapovjedni kontejner koji može upravljati operacijama na terenu.

“Znamo da koliko god je operativa jako bitna i ljudi na terenu ali ako se bezglavo radi ako nema zapovjedništva adekvatnog koje može bit pridodano, to je sa ovim vozilom sigurno, onda je to puno puno lakše”, dodaje Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka.

Državna intervencijska postrojba Rijeka djeluje u sastavu Ravnateljstva CZ MUP-a i kao postrojba operativno je odgovorna za područje cijele Hrvatske.

“Ali imamo prvenstveno svoju zonu – to čini 4 županije, znači Karlovačka, Ličko -senjska, Istraska i Primorsko- goranska”, dodaje Siniša Badovinac, zapovjednik DIP CZ Rijeka.

Ova je oprema nabavljena uz sufinanciranje EU, a u Hrvatskoj postoje tri takva sustava – jedan u Zagrebu, Osijeku i Rijeci.

Usporedo s ovim sustavom razvijat će se se i kemijsko-biološka- radiološku zaštita, donosi Kanal RI.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari