UPISI SU U TIJEKU

Video | Želite promijeniti zanimanje? Na Narodnom učilištu u Rijeci u ponudi 16 zanimanja – od kojih i dva nova!

Screenshot Kanal RI

Nezadovoljstvo vlastitim poslom ili odabirom zanimanja danas se može lako prevladati

Upisom u jedan od programa za obrazovanje odraslih pri Narodnom učilištu u Rijeci moguće je napraviti prekvalifikaciju te postati kuhar, bolničar ili primjerice farmaceutski tehničar.

“To su odrasle osobe koje su odlučile I dobro razmislile što žele raditi, izabrale su svoje drugo zanimanje I one su jako motivirane I u bržem roku završavaju obrazovanje nego možda djeca a I prepoznati su na tržištu kod poslodavaca kao vrijedni I dobri radnici”, pojašnjava Heni Strčić, ravnateljica Narodnog učilišta Rijeka za Kanal RI.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MARIJANA ŠEPIĆ BJELOBABA
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Osim prekvalifikacije učilište nudi I dokvalifikaciju, za kojom uglavnom posežu oni koji žele upisati fakultet, budući da je za to potreban 4. stupanj obrazovanja.

“Tada oni upisuju neku srodnu školu – primjerice netko tko je bio prodavač ide za komercijalista, netko tko je bio ugostitelj kuhar, konobar upisuje hotelijersko turističkog tehničara. Međutim zadnjih godina imamo situaciju da ljudi koji imaju fakultete dakle visoko obrazovanje jednostavno žele neki drugi posao”, dodaje Heni Strčić.

Narodno učilište u Rijeci u svom programu nudi 16 zanimanja od koji su dva ove godine nova, to su dentalni asistent I bolničar, zanimanje itekako potrebno na tržištu rada.

“Bolničar nam je evo novi program u ponudi i vrlo interesantan osobama koje već imaju neku srednju stručnu spremu ali žele promijeniti zanimanje i educirati s za rad kao zdravstveni djelatnik a također je zanimljiv i osobama koje su već završile neki program osposobljavanja tipa njegovatelj”, objašnjava Irma Borić Jereb, voditeljica obrazovanja odraslih Narodnog učilišta Rijeka.

Za razliku od njegovatelja, bolničari mogu raditi i u bolnicama jer su kvalificirani za pomoć bolničkom osoblju. Nastava i vježbe se odvijaju u Narodnom učilištu, a ostvarena je I suradnja s KBC-om Rijeka.

“Ono što je zanimljivo kod bolničara je da je to jedan kraći program obzirom da se radi o nižoj stručnoj spremi a srednja je škola tako da I osobe koje imaju završenu samo osnovnu školu mogu u vrlo kratkom roku od 9 do 10 mjeseci završiti cjelokupnu prekvalifikaciju”, dodaje Irma Borić Jereb.

Također velik interes vlada I za zanimanjem farmaceutskog I fizioterapeutskog tehničara te kozmetičara, a od ugostiteljskih zanimanja polaznicima su najatraktivniji kuhari te hotelijersko-turistički tehničari.

“Danas zapravo osobe koje imaju završenu gimnaziju često se ne odlučuju za nastavak školovanja, treba im struka. I tada oni dolaze kod nas, njimase priznaju oni općeobrazovni predmeti tako da oni polažu samo one strukovne razlike po svakom razredu I to im ubrzava školovanje tako da oni do nekih godinu I pol mogu steći novo zanimanje”, rekla je Heni Strčić, ravnateljica Narodnog učilišta Rijeka za Kanal RI.

Nastava započinje početkom listopada a upisi su u tijeku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari