MODERNO I FUNKCIONALNO

Video | (RI TV) Otvoren dječji vrtić u Marčeljima; Mališani će uživati u komfornom i lijepo uređenom prostoru!

Foto: Riportal

Nova oprema, namještaj, učila, igrala, rolete “na struju”, prostrani balkon, terasa, igralište… sve to čeka 44 mališana koji će od 1. rujna pohoditi novi dječji vrtić u Marčeljima!

Danas je na Viškovu održavna svečanost otvorenja dječjeg vrtića u Marčeljima.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Općina Viškovo je u novi vrtić uložila nešto manje od 6.700.000,00 kuna od čega je Općini odobreno nešto manje od 3,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava u sklopu operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Dodana vrijednost ovog projekta su i nova radna mjesta jer će se zaposliti novi odgajatelji i prateće osoblje – spremač/ica, kuhar/ica i slično!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Nakon simboličnog rezanja vrpce koju su prerezali općinska načelnica Sanja Udović, ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić, dugogodišnja odgajateljica Sekana Hrvatin te mališani Lora Berčić i Lovro Šanko prostor novog vrtića, djecu i djelatnike blagoslovio je kapelan Župe Sv. Mateja Mateo Šutić.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Riportal je iz prve ruke razgledao vrtić, a kako je sve izgledalo pogledajte u našem videoprilogu:

 

Kapitalni projekt na području Viškova

Područni objekt Marčelji djeluje u sklopu Dječjeg vrtića Viškovo. Vrtić ispunjava sve kriterije Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i obrazovanja pa će ga od 1. rujna pohađati 44-ero djece u dvije odgojno-obrazovne skupine.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Lokacija vrtića u naselju Marčelji omogućava disperziranost potrebnih sadržaja iz središnjeg naselja Viškovo što će osigurati bolji životni standard i ravnomjerniji razvoj cijelog područja Općine te dati značajan doprinos razvoju lokalne zajednice. Izgradnja i opremanje vrtića vrijedni su nešto manje od 6.700.000,00 kuna čime će se značajno unaprijediti kapaciteti vrtića u Viškovu i olakšati svakodnevni život i rad brojnim roditeljima s viškovskog područja.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„S obzirom na demografske pokazatelje trebao nam je upravo ovakav objekt koji će povećati smještajne kapacitete našeg matičnog objekta. Investicija je tekla kako i zamišljamo da treba u idealnim uvjetima jer smo zahvaljujući općinskim službenicima pravovremeno izradili projektnu dokumentaciju, ishodili građevinsku dozvolu te projekt uspješno prijavili na natječaj u sklopu operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine. Kroz taj smo Program dobili oko 3 milijuna i 700 tisuća kuna, a očekujemo i oko 1,5 milijuna kuna za pokrivanje vlastitog učešća u financiranju. Radi se o modernom i energetski učinkovitom objektu u kojem će djeca i djelatnici prije svega biti sigurni. Objekt se nalazi u prirodnom okruženju na svega par koraka od šume i prirode, a osim na vanjskom igralištu naši mališani moći će se igrati i na terasi. Ovaj nam je objekt od iznimne važnosti jer i dalje imamo odlične demografske pokazatelje pa smo prema podatcima Državnog zavoda za statistiku po prirodnom prirastu na visokom drugom mjestu od svih hrvatskih općina jer nam se lani rodilo 153-oje djece, svega jedno dijete manje nego u Nedelišću. To nas posebno veseli, ali i obvezuje jer svake godine izdvajamo sve više proračunskih sredstava, kako za predškolski odgoj i obrazovanje tako i za nadstandard koji pružamo djeci kada krenu u osnovne i srednje škole odnosno fakultete. Za brigu o djeci i mladima izdvajamo nešto više od četvrtine općinskog proračuna pa s ponosom nosimo status Općine-prijatelj djece“, istaknula je načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić zahvalila se na početku osnivaču Općini Viškovo koja je uvijek imala razumijevanja za potrebe najmlađih i njihovih roditelja.

„Ove godine u travnju smo obilježili 25. rođendan našeg Dječjeg vrtića Viškovo. Poklon djeci Viškova je i ovaj objekt u Marčeljima u koji će od 1. rujna u dvije odgojno obrazovne skupine krenuti 44-ero djece. Otvaranjem ovog objekta, u pedagošku godinu 2021/2022. ukupno je upisano 282-oje djece u 16 skupina, a zaposleno je 49-ero djelatnika na odgojno – obrazovnim i administrativno tehničkim poslovima. Vanjski i unutarnji prostori i oprema u objektu u skladu su s pedagoškim standardima. Posebno se vodila briga o sigurnosti djece pa je tako vrtić opremljen sustavom videonadzora, alarma i vatrodojave. U objektu Marčelji radit će 4 odgajateljice, pomoćna kuharica i spremačica. Ručak će se pripremati i dovoziti iz matičnog objekta jer već 6 godina imamo vlastitu kuhinju s implementiranim HACCAP sustavom koji omogućuje prehranu djece baziranu na zdravim namirnicama, ali i kvalitetniju brigu o djeci s posebnim prehrambenim potrebama. Želim da objekt Marčelji postane mjesto radosti, prijateljstva, bezbrižne igre i mjesto lijepih sjećanja na djetinjstvo“, naglasila je ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Ingrid Lončarić.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal
Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari