Vijećnica Živog zida glasala za Komadinin proračun

Na dnevnom redu 17. sjednice Županijske skupštine po drugi put našlo se izglasavanje Proračuna PGŽ za 2019. godinu

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Na dnevnom redu današnje 17. sjednice Županijske skupštine našlo se 13 točaka, a članovi skupštine su prema tome trebali odlučivati o prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana PGŽ, programu rada Savjeta mladih, prijedlogu odluke o izvršenju proračuna Primorsko-goranske županije te drugim temama.

Župan Zlatko Komadina uoči početka sjednice osvrnuo se na proračun.

„Proračun se nakon konzultacija puno bolje razumijeva među članovima Županijske skupštine, nominalno je isti, s time da je preraspodijeljeno 1,2 milijuna kuna,“ rekao je župan te dodao kako su svi prihvatljivi amandmani ugrađeni u Proračun dok oni koji mijenjaju strukturu Proračuna ne mogu biti prihvaćeni.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić istaknuo je da ova sjednica prilikom sazivanja nije kao točku dnevnog reda imala proračun.

„Župan je proveo konzultacije sa predstavnicima građana, a na temelju toga imao sam dojam da vrijedi uvrstiti proračun još jednom na dnevni red,“ rekao je Fabijanić te dodao da očekuje odgovorno postupanje članova Županijske skupštine.

Potom je sa 25 glasova za i 18 protiv usvojen Proračun Primorsko-goranske županije za 2019. godinu. Podsjetimo, za izglasavanje su bile potrebne 24 ruke, a župan Komadina uspio je u ovom drugom pokušaju dobiti 25 glasova.

Proračun je izglasan iz drugog pokušaja s glasovima SDP-ove vladajuće koalicije uz podršku nezavisnog vijećnika Ivice Kneževića iz Delnica te vijećnice Živog Zida Jadranke Horvat – njihovi amandmani su prihvaćeni i postali sastavni dio proračuna.

U završnom obraćanju prije glasanja župan Komadina objasnio je još jednom razloge zašto je dio amandmana mogao biti usvojen a dio ne.

“Svjesni smo da nemamo u ovoj skupštini političku većinu ali se nadam da imamo programsko-projektnu.”

Da je bio u pravu potvrdili su županijski vijećnici podrškom temeljnom financijskom dokumentu Primorsko-goranske županije.

Župan je zahvalio na odgovornosti članovima Županijske skupštine, većini koja je podržala proračun, ali i onima koji su se kritički o njemu izrazili.

„Koncepcijski nije bilo neslaganja, osim možda sa vijećnicima MOST-a, i sami su rekli da nije bilo političke trgovine već jedna programsko-projektna koalicija, rekao bih u interesu razvoja Županije, nastavka projekata i izbjegavanja novih izbora,“ komentirao je župan izglasavanje Proračuna za 2019. godinu.

U nastavku je pred vijećnike Županijske skupštine obrazložen prijedlog I. izmjena i dopuna Prostornog plana PGŽ.

Pročelnica UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Koraljka Vahtar-Jurković dala je osvrt na prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana PGŽ uz napomenu da je upravni odjel svoj dio posla odradio stručno i profesionalno, a pribavljene su i sve potrebne suglasnosti propisane zakonom u odnosu na ekološku mrežu, okoliš i usklađenost sa propisima iz područja prostornog uređenja.

„Stručnjaci iz svih područja zaštite okoliša izrađivali su stratešku studiju kao stručnu podlogu. Stručno povjerenstvo je zaključilo da su nakon izmjena i dopuna ugrađeni svi elementi koji bi trebali zaštititi prostor,“ zaključila je pročelnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari