PALA POTROŠNJA VINA

Vinari PGŽ zbog korone u krizi: Rješenja danas potražili u HGK – Županijskoj komori Rijeka

U Rijeci je održana sjednica Strukovne skupine prehrambene industrije i autohtonih proizvoda na temu krize u sektoru vinarstva

U HGK – Županijskoj komori Rijeka u ponedjeljak 15. lipnja je održana sjednica Strukovne skupine prehrambene industrije i autohtonih proizvoda HGK ŽK Rijeka.

Glavna tema sjednice sazvane na inicijativu predsjednika Udruge Žlahtina Ivana Juranića i tajnika Miroslava Palinkaša, bila je „Utjecaj krize uzrokovane epidemijom COVID-19 na sektor vinarstva“.

Naime, kriza uzrokovana koronavirusom snažno je pogodila i vinogradarsko-vinarski sektor. Smanjenje opće potražnje, blokada HORECA kanala i izostanak prave turističke sezone kao značajnog generatora potrošnje te poteškoće u plasmanu u članice EU i treće zemlje, drastično su smanjili potrošnju vina.

Sjednici su prisustvovali i Melita Raukar, pročelnica Upravnog Odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije i Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije.

Na sjednici se raspravljalo o interventnim mjerama pomoći sektoru vina kao što su uvođenje nove mjere – Destilacija vina u kriznim slučajevima u kojoj je moguće odobravanje potpore proizvođaču vina za isporučeno vino na destilaciju odobrenom destilateru.
Kvota vina za destilaciju za koju će se dodijeliti potpora je 6.500.000 litara, uz ukupan iznos potpore za mjeru u iznosu 28.3 milijuna kuna.

Spomenuta je i mjera Uvođenje nove potpore za krizno skladištenje vina kojom se proizvođača vina stimulira dajući mu pomoć da svoje zalihe vina ne stavlja na tržište određeno vrijeme čime se smanjuje ponuda i održava cijena.

Predstavnici HGK ŽK Rijeka i Primorsko – goranske županije dogovorili su da će i dalje surađivati na projektima kojima se promovira ponuda lokalnih vina.

Na sjednici se razmatrala i mogućnosti izgradnje destilarije za domaće proizvođače vina. Kalokira je nazočne upoznala sa planovima promocije lokalnih proizvođača u okviru manifestacije Adria4Blue koja se u organizaciji HGK Županijske komore Rijeka održava u Rijeci 24 i 25. rujna 2020. te namjerom pripreme 3. višejezičnog izdanja Vinske putovnice Primorsko – goranske županije izdavača Hrvatske gospodarske komore.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views