POGLEDALA I PALJENJE PUSTA'

Viškovo obišla državna tajnica Spomenka Đurić, prezentiran joj projekt Kuće halubajskega zvončara

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Viškovo je jučer posjetila državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić

U Domu hrvatskih branitelja je održana prezentacija projekta „Izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara“ nakon čega su uzvanici obišli i gradilište Kuće halubajskega zvončara koja se od sredine kolovoza prošle godine gradi nedaleko sportsko-rekreacijske zone Halubjan.

Prezentaciji i obilasku nazočili su državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, pročelnica Upravnog odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc i voditeljica Službe za koordinaciju poslova Urbane aglomeracije Rijeka Maja Depilokozvane.

„Značaj koji Halubajski zvončari imaju u tradiciji našeg kraja teško je riječima opisati. Oni su identitet našeg kraja. Ophod Halubajskih zvončara dio je Godišnjeg pokladnog ophoda zvončari s područja Kastavštine i od 2009. godine se nalaze na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta pod zaštitom UNESCO-a. Najšira javnost, kako domaća, tako i strana, to će bogatstvo moći upoznati, doživjeti i osjetiti u Kući halubajskega zvončara koju gradimo u sportsko-rekreacijskoj zoni Halubjan. Osim stalnog muzejskog postava koji će prezentirati povijest, običaje i tradiciju zvončara i ovoga kraja, u sklopu kuće imat ćemo prostore za održavanje galerijskih, kulturnih, edukativnih, zabavnih, eno-gastronomskih manifestacija, ali i stručnih i znanstvenih skupova čime će Kuća postati društveni centar šireg značaja jer će se moći održavati društveni programi najrazličitijih sadržaja za širu društvenu zajednicu“, istaknula je u uvodnom obraćanju načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Izgradnja Kuće halubajskega zvončara dio je integriranog projekta „Povežimo se baštinom“ u kojem se gradovima i općinama koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka putem ITU mehanizma dodjeljuju bespovratna europska sredstva.

Općini Viškovo je iz Urbane aglomeracije Rijeka dodijeljeno nešto manje od 8 milijuna kuna, a od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 5,2 milijuna kuna za sufinanciranje vlastitog učešća.

Načelnica Udović se još jednom zahvalila Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Primorsko-goranskoj županiji i Urbanoj aglomeraciji Rijeka koji financijski prate ovaj projekt. Nakon prezentacije projekta, uzvanici su obišli i gradilište Kuće halubajskega zvončara na kojoj se radovi izvode sukladno dinamičkom planu i trebali bi biti gotovi do kraja ove godine.

Za kraj posjeta, prisustvovali su i tradicionalnom dočeku Halubajskih zvončara i finalu njihovog trodnevnog obahajanja i paljenju Pusta na Brege.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari