PROJEKT UDRUGE UMIROVLJENIKA VIŠKOVO

VIŠKOVO Odobren 2 milijuna kuna vrijedan EU projekt za pomoć i podršku starijim osobama!

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

“Pomoć i podrška starijim osobama kroz razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga” – naziv je projekta za kojeg je prijavitelj Udruga umirovljenika Viškovo od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne dobila Odluku o financiranju.

Ukupna vrijednost projekta je 1.984.261,16 kuna i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda. Općina Viškovo u ovom se EU projektu pojavljuje kao partner čije je iskustvo bilo dragocjeno Udruzi umirovljenika prilikom prijave na Poziv za dostavu projektnih prijedloga „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb“.

„I Udruga umirovljenika i mi kao Općina smo upoznati sa svakodnevnim problemima starijih osoba na području Viškova, a to su loš materijalni i socijalni položaj, smanjena mobilnost, nedostatne socijalne usluge i povećana osamljenost. Sve to nas je, među ostalim, potaknulo na osmišljavanje ovog projekta. Naime, Općina Viškovo kao nositelj projekta Zaželi ima listu čekanja za preko 30 novih korisnika koji imaju potrebu za uslugom gerontodomaćice.

Stoga će se s tom uslugom nastaviti kroz ovaj projekt pa će one nastaviti pružati pomoć i podršku korisnicima kroz uspostavu programa Pomoć u kući. U Udruzi umirovljenika će se kroz projekt zaposliti 6 gerontodomaćica koje će starijim sumještanima, među ostalim, pomoći kod nabave namirnica, obavljanja kućanskih poslova, brinuti u higijeni, socijalnoj integraciji, pružati im podršku kroz razgovore i druženje i tako poboljšati kvalitetu njihovih života. Sve to pridonijet će razvoju mreže izvaninstitucijskih socijalnih usluga i prevenirati marginalizacija i isključenost korisnika ovog programa“, ističe načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Foto: Mateo Levak/Riportal

Projektom je također predviđeno uređenje i opremanje prostora u kojem djeluje Udruga umirovljenika kako bi se stvorio ugodan i funkcionalan prostor u kojem će se za ciljanu skupinu organizirati pravno savjetovanje te psihosocijalna podrška od strane psihologa, rekreacijski program u vidu medicinskih vježbi, škola plesa, kreativne radionice. Organizirat će se i tečaj informatike, a iz sredstava projekta će se nabaviti i računala. Novouređeni prostor bit će prilagođen i za osobe s invaliditetom.

Organizirat će se i zanimljivi jednodnevni izleti te kazališne predstave. Dodatna vrijednost ovog projekta bit će poboljšane socijalne, emocionalne, kreativne vještine, kao i psihofizičko zdravstveno stanje ciljane skupine, a ujedno će se povećati njihova aktivacija, dostojanstvo i uključenost u društvo. Kod odabira ciljane skupine vodit će se da osobe imaju 65 godina ili više, a prednost će imati osobe koje žive same te osobe s težim zdravstvenim stanjem. Planirane aktivnosti će svakako prevenirati njihovu preranu institucionalizaciju i pridonijeti većoj socijalnoj uključenosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari