PONOS

Galerija | U 3. maju gradi se luksuzni putnički brod za krstarenja; Plovit će polarnim područjima s kapacitetom od 237 putnika!

Foto: Grad Rijeka

U Brodogradilištu 3.maj d.d. Rijeka na navoz II položena je kobilica novogradnje 734 (101) naručitelja MKM Yachts d.o.o. Rijeka / PEC 2 LIMITED, Malta. Riječ je o sestrinskom brodu polarnog kruzera Scenic Eclipse koji je privezan u riječkoj luci, dok se ne smiri situacija s koronavirusom.

Polaganju kobilice novogradnje 734 nazočili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, resorni ministri Oleg Butković i Tomislav Ćorić, gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i zamjenica župana Marina Medarić te u ime naručitelja vlasnik Scenic grupe Glen Moroney i Saša Čokljat, direktor MKM Yachts, tvrtke kćeri australske korporacije Scenic.

Direktor 3.MAJ Brodogradilište d.d. Edi Kučan kazao je kako je naručitelj “Eclipse II” MKM Yachts, tvrtka kćer australske korporacije Scenic koja je u pulskom brodogradilištu Uljanik izgradila polarni kruzer Eclipse, najbolji luksuzni brod na svijetu u 2019., dok je izgradnja Eclipse II prošle godine povjerena brodogradilištu 3. maj.

Za taj projekt Vlada je u rujnu prošle godine dala državno jamstvo.

“Možemo biti ponosni što se gradnja jednog od najboljih brodova u svijetu u svojoj klasi odvija upravo ovdje u Rijeci te da se u riječkom brodogradilištu 3. maj nastavlja projekt izgradnje polarnih kruzera”, kazao je Kučan te zahvalio Vladi na potpori koju je pružila ovom projektu.

“Eclipse II” sestrinski je brod “Scenic Eclipsea”, luksuznog plovila s čak 6 zvjezdica, najsofisticiranijeg i najelegantnijeg broda tog tipa na svijetu namijenjenog izletima na oba zemljina pola. Završetak gradnje polarnog kruzera – novogradnje 101 predviđa se do lipnja 2023.

Premijer Plenković zahvalio je predstavnicima Scenic grupe na povjerenju i kvalitetnoj suradnji, kao i njihovoj čvrstoj namjeri da nastave ulaganja i gradnju brodova.

“Možemo biti ponosni što se gradnja jednog od najboljih brodova u svijetu u svojoj klasi odvija upravo ovdje u Rijeci”, rekao je Plenković te dodao kako će potpora za pokretanje proizvodnje i završetak započetih brodova koju Vlada pruža brodogradnji stvoriti preduvjete za dugoročnu razvojnu perspektivu brodogradnje u Rijeci, kao i Puli.


Plenković je naglasio da Vlada želi novi koncept brodogradnje temeljen na transparentnosti, pouzdanosti i kvaliteti te namjenskom trošenju sredstva.

Vlasnik Scenic grupe Glen Moroney kazao je da njegova tvrtka u proširenom programu gradnje Scenica planira gradnju čak pet polarnih jahti.

Prema Moroneyu, 3. Maj će izraditi dijelove, podići trup broda, ugraditi strojeve i sve glavne elemente strojeve, dok će MKM Yachts nakon porinuća preuzeti na sebe opremu i dovršavanje u svom dijelu riječkog brodogradilišta.

Brod će biti dug 168 metara, širok 21.9 metara i ispunjavati zahtjeve Polarne klase 6 i polarnog koda za brod kategorije B.

Maksimalni broj putnika bit će 237, a posade 162.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari