RASTEREĆENJE PROMETA

VIŠKOVO Otkriven izgled novog rotora u centru, ali i plan za izgradnju još jednog velikog rotora!

Nakon kružnih raskrižja Marinići 1, Marinići 2, Halubjan te Saršoni, Općina Viškovo nastavlja s razvojem i uređenjem prometa na svom području

Budući da su kružna raskrižja najbolje i najučinkovitije rješenje za poboljšanje protočnosti i povećanje razine sigurnosti svih sudionika u prometu, Općina će ove godine početi s izgradnjom još jednoga kružnog raskrižja. Ovog puta riječ je o rotoru na jednom od najfrekventnijih križanja u Viškovu – onom u samom centru kod skretanja za Mladeniće.

Nakon višekratnih sastanaka na razini Općine s temom daljnjeg razvoja i unaprijeđenja prometa ponajprije u samom središtu Viškova, prošlog je tjedna održan operativni sastanak svih tvrtki i institucija koji će doprinijeti temeljitoj rekonstrukciji raskrižja u centru Viškova. S obzirom na složenost zahvata, u realizaciji projekta sudjelovat će, uz Općinu Viškovo, Županijska uprava za ceste, Hrvatska elektroprivreda, Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija te Hrvatski telekom.

„Prometnicom koja prolazi centrom Viškova upravlja Županijska uprava za ceste, a u trupu ceste i zoni zahvata su položene važne elektro, vodovodne i telekomunikacijske instalacije tako da je riječ o složenom projektu koji iziskuje kvalitetnu pripremu svih uključenih u realizaciju. Sukladno pravilima struke, prije samog projektiranja budućeg rješenja izradili smo višekriterijsku analizu za odabir najsvrsishodnijeg rješenja te napravili nekoliko varijanti. Najboljom se pokazala varijanta izgradnje kružnog raskrižja s 3 privoza dislociranog u odnosu na postojeće. Ovom ćemo investicijom značajno povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebice pješaka koji su najugroženija skupina sudionika, a taj prostor svakodnevno koriste za obavljanje poslovnih i privatnih obaveza.

Poseban naglasak stavljen je na uređenje prilaza novoj poslovnici banke, trgovinama i ostalim poslovnim prostorima neposredno uz kružno raskrižje. Smanjit će se brzine prilaska raskrižju i samim time ublažiti posljedice u slučaju eventualnih nesreća, manje će se čekati na prilazima zbog neprekinutosti prometa pa će protočnost prometa u centru Viškova biti značajno bolja“, ističe voditelj Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu Općine Viškovo Sanjin Vranković.

Osim same funkcionalnosti, dodana vrijednost ovog projekta je urbanističko-arhitektonsko uređenja centra Viškova jer je uz novi rotor projektirano i uređenje cjelokupnog okolnog prostora pa će cijela zona koja je izrazito frekventna zbog blizine raznih sadržaja izgledati ljepše, modernije i urbanije.

U zoni obuhvata rotora izgradit će se i kanalizacijska mreža koja će se bez naknadnih prekapanja nesmetano moći spojiti na sustav koji je isprojektiran.

„Po pitanju daljnjeg razvoja i uređenja prometa u samom centru Viškova, a u suradnji sa Županijskom upravom za ceste, osigurana su sredstva za projektiranje još jednog kružnog raskrižja značajnog za prometni sustav Viškova, ali i susjednih jedinica lokalne samouprave u cjelini.

Riječ je o raskrižju kod restorana Mladenka koje je važan dio prometnog pravca Rijeka-Viškovo-Kastav-Matulji. Provedena mjerenja pokazala su da dionicom od Viškova do Kastva dnevno prođe oko 9 tisuća vozila. Prometnom studijom širega gravitacijskog područja Rijeke, Viškova i Kastva upravo je taj pravac utvrđen kao ključan za budući razvoj šireg područja.

Ilustracija (Google Maps)

Uz cestu D 427 koja je u prometu oko godinu i pol dana, ovaj je poprečni pravac najznačajniji projekt unaprijeđenja prometnog sustava na našem području. Njegovim daljnjim razvojem ostvarit će se brojni pozitivni učinci na kvalitetu života, odvijanje gospodarskih aktivnosti te svakodnevne komunikacije stanovnika Viškova i okolice. Sve ovo dokazuje opravdanost svih investicija u proteklih nekoliko godina poput izgradnje rotora Halubjan i Saršoni, rekonstrukcije ceste Mladenići-Ronjgi, ali i značajnih ulaganja u Kastvu u cestu kroz Žegote te kružna raskrižja u Kastvu.

Ovdje vrijedi spomenuti i činjenicu da smo u fazi projektiranja spojnih cesti Sroki-D427-Mladenići i Radna zona Marinići-Viševac-Kastav koje će dodatno rasteretiti promet kroz centar Viškova, a predstavaljaju vitalne dijelove spomenutog poprečnog pravca.“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views