DOBRODOŠLA POMOĆ

PGŽ i dalje pomaže popularni bibliobus te program “Zajca” za učenike; Župan Komadina potpisao sufinanciranje

Foto: PGŽ

Za tu je svrhu iz županijskog proračuna izdvojeno 650 tisuća kuna

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja župan Zlatko Komadina potpisao je s ravnateljem Gradske knjižnice Rijeka Nikom Cvjetkovićem te intendantom HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Marinom Blaževićem ugovore o sufinanciranju Županijskog bibliobusa i programa (Za)voli kazalište – za sezonu 2021./2022.

Za tu je svrhu iz županijskog proračuna izdvojeno 650 tisuća kuna, od čega je 400 tisuća kuna namijenjeno za sufinanciranje materijalnih troškova te nabavu knjižne, audio i video građe bibliobusa, dok je za program (Za)voli kazalište izdvojeno 250 tisuća kuna.

Kako je istaknuo župan Komadina, ovo je nastavak podrške Županije programima i projektima kulture te suradnje s gradskim ustanovama, u ovom slučaju s Knjižnicom i Kazalištem, čiji su sadržaji i programi dostupni svim stanovnicima PGŽ.

Jedan od njih je i Županijski bibliobus koji je pokrenut još 2004. godine i kojim knjige dolaze do čitatelja u tridesetak naselja Gorskog kotara, šireg područja riječkog prstena, vinodolskog kraja i otoka Krka.

U osam općina bibliobus je jedini oblik knjižnične usluge. Broj korisnika Bibliobusa iz godine u godinu raste, a osim iznajmljivanja knjižne, audio i video građe u bibliobusu se odvijaju i dodatni programi poput zajedničkog čitanja osnovnoškolaca, osnivanja čitateljskih klubova i slično.

„Budući je postojeće vozilo bibliobusa staro već 15 godina idemo u natječaj za nabavku novog jer želimo knjigu i dalje činiti dostupnom u udaljenijim područjima Županije, a Gradska knjižnica Rijeka u tome nam je pouzdan, dugogodišnji partner“, rekao je župan Komadina.

Ravnatelj Cvjetković naveo je da je bibliobusna služba Knjižnice izuzetno dinamična, pokrivaju 38 naselja s 46 stanica na koje stižu redovno svakih 15 dana. Dodao je da imaju preko 700 korisnika te da se interes za bibliobusom širi i u druge općine u PGŽ. „Tako je unazad nekoliko dana bibliobus prisutan i u tri naselja Općine Malinska-Dubašnica, gdje se već kod prvog dolaska učlanilo 40 novih korisnika“, istaknuo je Cvjetković.

Župan Komadina naglasio je važnost kulture pogotovo u ovim teškim COVID vremenima pa je iz toga razloga, rebalansom prošlogodišnjeg proračuna udvostručen iznos sufinanciranja kazališnih programa. Ta je podrška, prema riječima intendanta Blaževića, njima itekako bitna ilustrirajući to podatkom da su kroz zadnja dva mjeseca u 2019. godine uprihodili 1,2 milijuna kuna od prodaje karata, a u istom razdoblju prošle godine svega 150 tisuća kuna. Zahvalio se županu Komadini bez čije pomoći bi teško uspjeli održati planirane programske aktivnosti u 2020. godini, kao i na nastavku suradnje i tijekom ove godine.

Podsjetimo, Primorsko-goranska županija i HNK Ivana pl. Zajca pokrenuli su projekt (Za)voli kazalište 2012. godine kroz koji PGŽ sufinancira 50% cijene ulaznice za učenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač. Po kazališnoj sezoni izvede se između 7-10 predstava namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola, a obuhvaćene su dramske, operne, baletne i plesne predstave. Putem projekta (Za)voli kazalište godišnje predstavama prisustvuje između 4.000 i 5.000 učenika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari