Viškovo reciklira: Dan posvećen radionicama i predavanjima o gospodarenju otpadom

U dobro popunjenom Domu hrvatskih branitelja u Viškovu uspješno je održan Dan posvećen gospodarenju otpadom

Riječ je o jednoj od posljednjih aktivnosti u sklopu projekta Viškovo reciklira koji se u Viškovu provodi od lipnja 2018. godine.

Projekt je vrijedan gotovo pola milijuna kuna od čega je 85 posto Općini Viškovo stiglo iz bespovratnih sredstava Kohezijskog fonda.

Glavni cilj projekta je izgradnja svijesti mještana i gospodarstvenika Općine Viškovo o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta što će u konačnici rezultirati smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Savjetnik za upravljanje objektima, prostorno planiranje, zaštitu okoliša i EU projekte Zvonimir Vidović održao je prezentaciju o provedenim izobrazno-edukativnim aktivnostima projekta Viškovo reciklira za razne skupine, među kojima su se posebno isticale radionice za više od 550-ero djece u svim viškovskim vrtićima. Radionice su održane i za odgajatelje u vrtićima te za osnovnoškolce iz Osnovne škole Viškovo.

Osnovnoškolci su imali i prigodno kreativno natjecanje u izradi korisnih predmeta od prethodno prikupljenog otpada. Učenicima s najboljim radovima dodijeljena su prigodna priznanje te izlet u Gardaland. Voditelj Odsjeka za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Sanjin  Vranković predstavio je rezultate dvaju javnih poziva za dodjelu kompostera za kućno kompostiranje.

Samo kroz te pozive dodijeljeno je 170-ak kompostera za koje je sredstva osigurala Općina Viškovo. Dijelu mještana koji su ostvarili pravo na dodjelu kompostera, općinska načelnica je dodijelila vaučere za preuzimanje kompostera.

Predstavnici Komunalnog društva Čistoća Vana Kociančić i Milan Zagorac održali su korisno predavanje o održivom gospodarenju otpadom, dok je direktor Komunalnog društva Viškovo Dragan Blažević govorio o rezultatima i učincima Reciklažnog dvorišta Viškovo otvorenog prije gotovo 3 godina u Marinićima.

„Dan koji smo posvetili gospodarenju otpadom nastao je kao posljedica aktivnosti u sklopu hvalevrijednog projekta Viškovo reciklira. Projekt smo uspješno prijavili te za njegovo provođenje dobili gotovo 500 tisuća kuna europskih bespovratnih sredstava.

U tom projektu smo promišljali što mi kao lokalna samouprava možemo učiniti kako bi ostvarili ciljeve koji bi se trebali podrazumijevati sami po sebi jer je normalno promišljati kako sačuvati svoje mjesto, zajednicu i u konačnici planet na kojem živimo.

Ciljevi svakog projekta su mjerljivi, a naši su se doista ostvarili. U projektu smo se željeli dotaknuti najmlađih pa smo uključili djecu predškolske dobi, iz Dječjeg vrtića Viškovo, ali i svih privatnih vrtića. Uključili smo i djecu osnovnoškolske dobi jer su djeca najbolji najbolji ambasadori budući da u obitelj nose novostečena iskustva i nova saznanja.

Tako smo doprli do najšire zajednice jer smo kroz edukativne aktivnosti naučili kako odgovorno postupati s otpadom i kako, kada promišljamo o otpadu, promišljamo o sirovini koju možemo kasnije iskoristiti. Jedna od aktivnosti u tom smjeru je odvajanje biootpada koji nastaje u domaćinstvu, a može se u okućnicama koristiti kao hrana za biljke.

Zato smo i provodili javne pozive u kojima smo dodijelili gotovo 500 kompostera za kućno kompostiranje jer je to jedan od ekološki najprihvatljivijih, ako ne i najprihvatljiviji načina smanjivanja količine otpada budući da se cijeli proces:  nastanak otpada – recikliranje – ponovna upotreba se odvija na jednom mjestu. Na taj način ne troše se energija i resursi za njegov prijevoz, preradu i  primjenu, već se čitav proces obavlja kod kuće.

Sljedeći korak o kojem promišljamo je prikupljanje otpada od vrata do vrata kako bi već na kućnom pragu izdvojili ono što možemo staviti u sustav oporabe i dobiti vrijednu sirovinu.

Ovdje puno očekujem od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Fonda u pogledu brzine i učinkovitosti korištenja europskih sredstava koja nisu mala, a dostupna su“, istaknula je općinska načelnica Sanja Udović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari