LOKALNI IZBORI

Vivoda: Našom reformom do mjesnih odbora 21. stoljeća!

Kandidat Akcije mladih i Unije Kvarnera za gradonačelnika Grada Rijeke Vedran Vivoda, predsjednik mjesnog odbora Podvežica Valentino Saršon i predsjednik mjesnog odbora Marino Mataija predstavili su danas na tiskovnoj konferenciji reformu rada mjesnih odbora iz svog programa Točka na RI

Vedran Vivoda naveo je četiri ključne točke za reformu rada mjesnih odbora: transparentno trošenje sredstava, veće izdvajanje sredstava iz gradskog proračuna za mjesne odbore, veća autonomija prilikom odlučivanja i uvođenje digitalnih alata u radu mjesnih odbora.

Vivoda je istaknuo da je “žalosno da Grad koji je jedan od najglasnijih u državi u borbi protiv njene centralizacije, na mikrorazini radi isto što i država”. Mjesni odbori nemaju niti mogućnosti niti prava za donošenje odluka o prioritetnim radovima na svom području, imaju samo mogućnost predlaganja radova što dovodi do gomilanja problema koji se ne rješavaju pravovremeno, navode u priopćenju.

“Prva stvar koju ćemo uvesti je digitalni alat koji će nam omogućiti transparentno trošenje sredstava Grada i društava u vlasništvu grada. Sredstva grada su novac građana i svi će imati uvid u trošenje naših novaca”, naglasio je Vivoda.

Druga stvar je povećanje sredstava namijenjenih mjesnim odborima. “Žalosno je da grad Rijeka trenutno izdvaja oko 1 posto gradskog proračuna za mjesne odbore. Cilj nam je dostići u prve dvije godine izdvajanje od 5 posto proračunskih sredstava.”, istaknuo je.

Treća točka je potpuna autonomija prilikom donošenja odluka o malim zahvatima na području mjesnog odbora, autonomija u trošenju sredstava namijenjenih mjesnom odboru i mogućnost samostalne provedbe jednostavne javne nabave.

“Time ćemo postići brži i djelotvorniji rad mjesnih odbora i neće se više događati da mali obrtnici odbijaju raditi s Gradom zbog kašnjenja isplate do dogovorenog roka. Osim toga, pravovremeno će se moći rješavati manji problemi na području mjesnog odbora, za razliku od trenutnog visoko birokratiziranog sustava.”, ističe Vivoda.

I za kraj, uvođenje digitalnog alata za građane kojim bi im se omogućio direktan utjecaj na odluke mjesnih odbora jer bi predstavnici građana u mjesnim odborima imali realni uvid u trenutne potrebe građana.

Valentino Saršon naglasio je da kao nezavisni zastupnik izabran u MO Podvežica podržava predložene reforme, naročito da se omogući jednostavna javna nabava. U svom iskustvu rada kao predsjednik mjesnog odbora nailazio je upravo na probleme u tom području. Od odbijanja rada manjih obrtnika do pronalaska puno povoljnijih ponuda za izvođenje radova od onih koji je izabrao Grad.

Mataija je naglasio da mu je posebno drago da se spominje manja birokratizacija sustava i veća autonomija prilikom odlučivanja. “Sporost sustava se najbolje može vidjeti na primjeru da se u 2021. godini tek rješavaju komunalni prioriteti iz 2017. i 2018. godine.”, naglasio je Mataija.

Vivoda je za kraj naglasio da se ovakve stvari ne mogu tolerirati u gradu 21. stoljeća te da “uvođenjem naših reformi sustava mjesni odbori napokon mogu postati najvrjedniji dio demokratskog odlučivanja građana jer će opet dobiti svrhu koju su odavno trebali imati”.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari