VODIČ ZA STANARE-SUVLASNIKE ZGRADA: Sve što trebate znati o stanovanju, pa i nešto više!

Foto: Daniel Šegota

U sjedištu Primorsko-goranske županije danas je predstavljen novi “Vodič s korisnim savjetima 2” Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada.

Predstavljanju vodiča prisustvovali su pročelnik Ureda županije Goran Petrc, predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva HGK Tomislav Ćurko, predsjednica Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada Đana Pahor, u ime Udruge gradova koordinatorica Nives Kopajtich Škrle, voditelj projekta i urednik Milan Jokić te predstavnici komunalnih društava s područja županije.

vodič za stanare

Projekt izrade stručnih brošura započeo je početkom 2012. godine kada je Koordinacija udruga stanara Republike Hrvatske objavila „Vodič s korisnim savjetima za sigurno, kvalitetno i ekonomično stanovanje“. Cilj izdavanja Vodiča bio je pomoći građanima i dokazati da je stambena problematika istovremeno socijalno, pravno, financijsko i političko pitanje, te da ga treba svestrano razmatrati i rješavati kroz brižno i razborito upravljanje te sustavno održavanje zgrada.

Drugo izdanje brošure pod nazivom “Vodič s korisnim savjetima 2” u organizaciji Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada i Udruge gradova u Republici Hrvatskoj tiskano je krajem 2015. godine. Novi Vodič uz stručni doprinos Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te Grupacije komunalnih društava za gospodarenje otpadom, detaljno je obradio dva glavna tematska područja – Održivo gospodarenje otpadom i Elektroničke komunikacijske instalacije u zgradama.

U okviru prve teme prikazani su primjeri gospodarenja otpadom u gradovima Crikvenici, Čakovcu i Križevcima, krčki model ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, sustav odvojenog prikupljanja otpada na području djelovanja KD Čistoća Rijeka, te su predstavljena praktična iskustva u sanaciji i zatvaranju otočnih odlagališta Grada Zadra kao i način implementacije sustava primarne selekcije otpada u Gradu Osijeku.

U okviru druge teme stručnjaci HAKOM-a iznijeli su osnovne značajke elektroničkih komunikacijskih mreža i elektroničke komunikacijske infrastrukture s naglaskom na aktualnom trendu razvoja širokopojasnih usluga i uvođenja novih tehnologija i prijenosnih medija u pristupnim mrežama, te njihovim prednostima za krajnje korisnike.

Osim što su pojašnjeni stručni pojmovi koji se koriste u ovom kontekstu, opisani su i najčešći slučajevi, odnosno uvjeti, po kojima se operatorima omogućuje pristup zgradama, a poseban je dio posvećen postavljanju svjetlovodne instalacije u zgradama.

Prepoznavši važnost pravodobne i kvalitetne informiranosti i educiranosti građana o temama vezanim za održavanje i upravljanje zgradama, Primorsko-goranska županija financijski je podržala realizaciju oba dosadašnja izdanja vodiča. Pored navedenog, Županija već niz godina podupire aktivnosti Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada redovnim financiranjem u iznosu od 10.000 kuna godišnje. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja