INTERAKTIVNA IZLOŽBA

Voditeljica hit projekta odgovara na pitanja: Evo kako je nastala najpopularnija izložba sezone

Ovoga proljeća u Rijeci je otvorena interaktivna izložba Mali princ: putovanje, nadahnuta kultnim književnim djelom francuskog književnika i pilota Antoinea de Saint-Exupéryja.

Njegova knjiga „Mali princ“ već generacijama služi kao inspiracija djeci i onima malo starijima pa slobodno možemo reći da je jednako aktualna danas kao i prije osamdeset godina, kada je prvi puta ugledala svjetlo dana. Na stvaranje je potaknula mnoge filmaše, dramaturge, animatore i razne druge umjetnike koji su na temelju Malog princa stvarali vlastite umjetničke svemire, pa nas je zanimalo što je Zoranu Kličković, voditeljicu projekta izložbe „Mali princ: putovanje“ potaknulo na organizaciju ovog hvalevrijednog projekta.

Što za tebe znači knjiga Mali princ?

Zorana: Tijekom odrastanja, knjiga “Mali princ” doslovno je predstavljala vodič za preživljavanje, putokaz za kretanje kroz šumu nabacanih sistema vrijednosti od kojih je valjalo odabrati onaj jedan kojeg se treba pridržavati. Tko su odrasli i što žele od nas malih, hoćemo li mi postati takvi (da odmah razbijem iluziju – hoćemo), što je prijateljstvo, postoji li prava ljubav i što je ona, hoću li se uistinu baviti nekim dosadnim poslom, tako svojstvenim odraslim ljudima, da neću primjećivati život oko sebe i kako najbolje sačuvati svoj mali univerzum – sve su to teme koje su nas, kroz često vraćanje stranicama ove knjige, oblikovale u manjoj ili većoj mjeri. Kakvi smo postali, najbolje će nam reći djeca. A možda nas i podsjete da smo i mi nekad bili djeca.

Kada si ju prvi put pročitala?

Uh, prvi susret je bio definitivno u osnovnoj školi, a nedavno sam je čitala i svom sedmogodišnjem sinu…

Omiljeni lik iz knjige?

Teško je izdvojiti. Zajedno čine cjelinu priče koja bi drugačije funkcionirala da samo jednog izostavite. Pouke/poruke koje se provlače kroz susrete i nezaboravne dijaloge bile bi drugačije da to putovanje nije tako bogato susretima.

Najvrijednije lekcije koje si naučila iz knjige?

Iz perspektive djeteta? Da su odrasli dosadni i nemaštoviti, hahaha… I, naravno, potpuno neoriginalno, ali velika je istina da samo srcem vidimo dobro. To je ono što kao djeca instinktivno i činimo, a kad odrastemo – stalno nas treba podsjećati na to. I mislimo da ako to razumijemo da smo bolji ljudi, a pitanje je koliko smo uopće spremni zažmiriti i osloniti se na srce. I to je možda treća, najvažnija lekcija – kako smo odrastanjem, onako usput, zaboravili većinu onoga što je uistinu važno… jer, život i jurnjava kroz svijet u kojem živimo, u čijem stvaranju konstantno sudjelujemo, to naprave od svakog djeteta.

VIDEO DANA:

Koliko dugo je nastajala izložba?

Od nekih početnih ideja da se rekreira putovanje malog princa u nekom zadanom prostoru, kao adaptacija knjige u fizičkom prostoru, gdje svaki posjetitelj može odabrati ulogu ili smjer kretanja, pa sve do realizacije, prošlo je nešto manje od godinu dana. Dugo se pričalo o polaznoj točki, kako izložbu postaviti “neutralno”, da je svatko i dalje, poput knjige, može doživjeti na svoj način. I čini nam se da smo u tome uspjeli.

Je li bilo teško napraviti izložbu koja će zaintrigirati i djecu i odrasle? Najveći izazovi pri realizaciji?

Upravo to su nam bili najveći izazovi – kako jednu od najpoznatijih, ali i najapstraktnijih priča približiti djeci. Zato nam je osnovni motiv da se radi o “izložbi za MALE i velike”. I tako smo pristupili prostoru – kao mjestu igre, istraživanja i sudjelovanja.

Omiljena soba na izložbi i zašto?

Pustinja sa zvjezdanim nebom. Prvi razlog je taj što mislim da odraslima treba takva jedna soba za brainstorming, u svakoj firmi, a drugi je razlog što su tu, pomalo skrivenu, sobu uglavnom otkrivali najmlađi posjetitelji izložbe, a to znači da smo uspjeli stvoriti prostor igre i istraživanja.

Što želiš da posjetitelji iskuse kada pogledaju izložbu?

Slobodu. Da se oslobode nametnutih pravila i sudjeluju u izložbi, jer ona iznova oživljava sa svakim posjetiteljem. I neka slobodno viču s vrha planine. To je nešto što svi ponekad želimo napraviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari