DOŽIVIO HAVARIJU 2021. GODINE

VRATILI GA U ŽIVOT! Iz Lošinja danas ponovno isplovljava austrijski stometraš „AV“

Brod je 2021. godine lošinjsko brodogradilište vratilo u život

U utorak, 1. kolovoza iz Malog Lošinja isplovit će stometarski teretni brod „AV“ na kojem su u lošinjskom brodogradilištu izvršeni tehnički zahvati u sklopu redovnog remonta.

Višegodišnja uspješna suradnja lošinjskog brodogradilišta i austrijskog brodovlasnika te ranije odrađeni tehnički najzahtjevniji zahvati na austrijskom stometrašu rezultirali su kontinuitetom suradnje i ponovno ukazanim povjerenjem vlasnika, ali i potencijalnim daljnjim širenjem internacionalne suradnje Brodogradilišta Lošinj s međunarodnim partnerima.

U Libiji 2021. godine doživio tešku havariju

Teretni brod „AV“ 2021. godine doživio je u Libiji tešku havariju glavnog motora – “zaribavanje” koljeničaste osovine, a o tehničkoj, vremenskoj i financijskoj zahtjevnosti takvog kvara svjedoči i činjenica da se on u praksi gotovo nikad ne sanira, već se brod obično šalje u rezalište, odnosno rashoduje.

„Nakon havarije koja se 2021. godine dogodila u Libiji u dogovoru s vlasnikom broda odlučili smo pokušati spasiti teretni brod „AV“, a iako se radilo o iznimno tehnički i operativno zahtjevnom zadatku koji se u praksi ne izvodi često, s ponosom mogu reći da ovaj današnji redovni remont zapravo ima i sentimentalnu vrijednost za mene i djelatnike Brodogradilišta Lošinj. Nakon havarije brod je iz Libije dotegljen u lošinjski „škver“, gdje je bilo potrebno kompletno rastaviti glavni motor te “ogoljeni” blok težak 25 tona podignuti na visinu od 1,5 metara.

Za taj pothvat naši inženjeri morali su projektirati i sagraditi potpuno novu konstrukciju u ograničenom prostoru unutar strojarnice koja bi to omogućavala. Iako je brodogradilište u svojoj povijesti mnogo puta realiziralo ovakave projekte, ovo je prvi put da se ovakav zahvat izvršio na motoru ovih gabarita i težine. Samo izvlačenje koljeničaste osovine zahtjevalo je rezanje pregrade prema skladištu tereta i rastavljanje znatne količine različite opreme kako bi se napravilo mjesta za izvlačenje”, izjavio je direktor i predsjednik uprave Brodogradilišta Lošinj Antony Saganić.

Uspješno i u rokovima

Uspješno i u rokovima odrađen kompleksan popravak teretnog broda „AV“ rezultirao je daljnjom suradnjom austrijskog brodoprijevoznika i lošinjskog brodogradilišta. Brodogradilište je pokazalo da može konkurirati i na međunarodnom tržištu na kojem zasigurno postoji potreba za tehnički dobro opremljenim brodogradilištima te njihovim kadrovima educiranim za najkompleksnije zahvate na brodovima različitih veličina i namjene.

Brodogradilište Lošinj kontinuirano unaprjeđuje svoj „know-how“ u smjeru adekvatnog odgovora na tržišne potrebe klijenata te pružanja najzahtjevnijih „custom made“ usluga u brodograđevnoj industriji.

„Tržišna konkurentnost u današnjem globalnom brodograđevnom sektoru podrazumijeva kontinuirano promišljanje o diferencijaciji vlastitog proizvoda i njegovoj prilagodbi potrebama klijenta, a to je upravo ono što mi u lošinjskom brodogradilištu svakodnevno činimo. Za takav tržišni iskorak, pogotovo u postojećim uvjetima hrvatskog brodograđevnog sektora, prije svega je potreban kvalitetan kadar i zajednički fokus na rješavanje najzahtjevnijih strateških i operativnih izazova koje svakodnevno poslovanje donosi“, zaključio je direktor Antony Saganić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari