HRVATSKA U TOP 3 ZEMLJE

Analiza utvrdila: Izvrsna kakvoća mora u Primorsko-goranskoj županiji na 96,99 posto ispitanih lokacija!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije objavio je rezultate provedenog šestog ispitivanja kakvoće mora na Kvarneru

Analiza uzoraka na 266 lokacija pokazala je da je na 258 lokacija (96,99%) more izvrsne kakvoće, šest lokacija (2,26%) ocjenjeno je dobrom ocjenom, dvije lokacije (0,75%) zadovoljavajućom, dok nezadovoljavajućih ocjena nije bilo.

Ispitivanje kakvoće mora na plažama obuhvaća ispitivanje fizikalnih, kemijskih i bakterioloških osobina morske vode koje upućuju na potencijalni rizik od zaraznih bolesti njenim korištenjem za rekreaciju ili produkciju hrane. Mikrobiološki parametri općenito se smatraju najznačajnijim indikatorima zagađenja mora sanitarno-fekalnim otpadnim vodama.

Osmim ispitivanjem kvalitete mora na području Kostrene provedenom 19. srpnja na plažama Podkvarovo, Klančić, Nova voda i Svežanj u odnosu na mikrobiološke pokazatelje, utvrđena je izvrsna kakvoća mora sukladno kriterijima iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Međutim, u odnosu na fizikalno-kemijske i kemijske pokazatelje, kao izvanredni oblik monitoringa čiji je naručitelj Općina Kostrena i dalje se do opoziva, radi kemijskog onečišćenja, ne preporučuje kupanje na plažama Podkvarovo i Klančić.

Tijekom ljetne sezone Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ provede ukupno deset ciklusa ispitivanja kvalitete mora koje se provodi na dvije indikatorske bakterije – crijevne enterokoke i ešerihiju koli. Propisana učestalost ispitivanja (svakih 15 dana) neophodna je radi što bolje procjene kakvoće mora, a sljedeće ispitivanje provest će se 7. i 8. kolovoza.

Analiza kakvoće mora provodi se na europskoj razini, a prema rezultatima za 2022. godinu, Hrvatska je među tri zemlje s najčišćim morem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari