VRBNIK: Sljedeći tjedan u gradiću nad morem tečajevi glagoljice, filcanja vune, sajam i projekcija filma

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Već tradicionalno zadnji srpanjski tjedan u Vrbniku Vrbničko kulturno društvo “Frankopan” posvećuje glagoljici…

Održati će se sedma po redu Ljetna škola glagoljice “Frankopan” u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Kornić i podučavateljima glagoljice: Damirom Kremenićem, Lovrom Krsnikom i Miriam Volarić.

Tridesetak polaznika tako će od 22. do 26. srpnja pohađati tečajeve uglate, oble, kurzivne i trokutaste glagoljice te transliteriranja. Osim učenja glagoljice polaznici će ove godine sudjelovati u kreativnom programu.

Jasminka Gršković održat će eko-etno radionicu filcanja krčke vune i izrade rukotvorina s glagoljaškim motivima, a polaznici koji su već pohađali većinu glagoljaških tečajeva, od 23. do 25. srpnja imati će priliku okušati se u 3D programiranju i printanju 3D glagoljske azbuke. Radionicu će voditi Anita Pešut iz Rijeke.

U subotu ujutro 27. srpnja u Domu na Škujici bit će održana svečana podjela diploma, a bit će i predstavljeni radovi nastali u dvije spomenute radionice “3D glagoljanje” i “Eko-etno glagoljanje”. Od petka do nedjelje bit će održan i “Sajam baštine” na kojem svi zainteresirani izlagači, na besplatnom izlagačkom mjestu Turističke zajednice Vrbnik, mogu ponuditi svoje rukotvorine inspirirane zavičajnom baštinom.

Manifestacija završava projekcijom dokumentarnog filma Petra Trinajstića s naslovom “Ki je Branko Fučić?” koja će se održati u nedjelju 28. srpnja u 21 sat u Domu na Škujici. Film je nastao povodom obilježavanja obljetnice smrti Branka Fučića, ali i pedesete obljetnice postavljanja izložbe “Glagoljica” u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka. U večeri posvećenoj glagoljaškoj baštini, neumornom istraživaču glagoljaških tragova na Kvarneru i u Istri i jednom velikom životnom prijateljstvu, dođite otkriti koje su to dubašljansko- vrbničko-riječke glagoljaške veze…

Ekipu organizatora čine: Tomislav Božić, Ivana Vadnov, Sanja Polonijo i autorica ovih redaka. Manifestaciju su podržali: TZO Vrbnik, Općina Vrbnik, Primorsko-goranska županija, OPG Jasminke Gršković, OŠ „Fran Krsto Frankopan“ PŠ Vrbnik kao i “Susjedstvo Vrbnik” koje je dio “27 susjedstava” programskog pravca EPK Rijeka 2020.

Više informacija pogledajte OVDJE.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari