VRIJEDNA OBLJETNICA: „Pssst…priča“, najpopularniji obiteljski program Gradske knjižnice Rijeka slavi deseti rođendan!

U prosincu nas tim povodom očekuju dvije zanimljive aktivnosti za djecu i roditelje – Pssst… priča: Bolnica za medvjediće (17. prosinac u Striboru) i ArtMašina na pogonsko gorivo (23. prosinac u Striboru)

U Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka održano je druženje s predstavnicima medija na kojem je najavljeno obilježavanje desete obljetnice aktivnosti Pssst…priča, kultnog knjižničnog programa koji se kao pričaonica za predškolce održava još od daleke 1998. godine, ali od 2006. u obliku obiteljske pričaonice za djecu i roditelje.

Vrijedna obljetnica obilježit će se ovoga prosinca s dvije vrijedne aktivnosti za djecu i roditelje Pssst… priču: Bolnicu za medvjediće (17. 12. u 11, Dječji odjel Stribor) i ArtMašinu na pogonsko gorivo (23. 12. u 16.30, Dječji odjel Stribor).

O dječjim i obiteljskim čitalačkim navikama, ulozi priče u razvoju djeteta te o zanimljivom programu kojim će se obljetnica proslaviti govorili su ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, voditeljica programa Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš, Marija Kajapi iz kreativnog pogona ArtMašina i predstavnik INA-e Igor Šepić, direktor Službe energetike, koja je sponzorstvom podržala razvoj Pssst…priče!.

konferencija-za-novinare

„Pssst…priča pripada onim dugo opstajućim i time najvažnijim programima knjižnice koji su uz to i važna poluga u razvoju volonterskog programa knjižnice. Sponzorstvo prijatelja iz INA-e, nakon ranije podrške usluzi korištenja tablet računala u knjižnici i novom bibliobusu, pada tako na plodan teren“, istaknuo je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, dodavši da je još intenzivniji razvoj aktivnosti za djecu i obitelj jedna od najvećih misija Knjižnice u kontekstu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Verena Tibljaš je prisutne uputila u značenje obljetnice jednog ovakvog programa poručivši da je važnost priče za razvoj djetetova govora, izražavanja, mašte i mišljenja neprocjenjiva, a važnost blizine roditelja u aktivnostima vezanim uz razvoj djeteta također. “Pssst…priča” je rastom kroz sve ove godine postala pravi brand“, zaključila je.

Jedna od aktivnosti u sklopu proslave je “Bolnica za medvjediće” za koju su zaslužni studenti Medicinskog fakulteta, vrijedni studenti medicine, dentalne medicine i sanitarnog inženjerstva koji će održati radionicu usmjerenu na djecu vrtićke dobi i njihove roditelje te ih kroz igru naučiti o važnosti pravilnog i učestalog pranja ruku, ispravnog načina četkanja zubi, kao i smanjiti strah od bijele kute, doktora i ostalog medicinskog osoblja kroz liječenje njihovih bolesnih plišanaca. Radionicu će pratiti prigodne priče.

Marija Kajapi iz ArtMaštine osvrnula se na svoje razloge priključivanja programu:

„Ovom blagdanskom obilježavanju visoke i okrugle obljetnice obiteljske predškolske pričaonice u Gradskoj knjižnici Rijeka, ArtMašina se pridružila jer smo uz Stribor vezane od svojih ranih dana, jer u njega svraćamo kad stignemo, jer smo zbog vremena provedenog u knjižnici zavoljele raditi s djecom i s roditeljima i jer nam je knjižnica mjesto na kojem imamo “svoju obitelj”.. Zato smo za ovu blagdansku obiteljsku pričaonicu pripremile izradu veselih djedova mrazova i vilenjaka, koji će, sigurne smo, zaposliti sve male i velike ruke koje dođu, a sve će to biti sjajno jer su priče koje će biti čitane toliko genijalne da će svi uživati – i u priči i u ručnom izrađivanju likova iz priče!“, kazala je Marija Kajapi iz ArtMaštine.

Predstavnik INA-e Igor Šepić, direktor Službe energetike, objasnio je zašto INA podupire programm:

“Kao stoljetni partner riječke lokalne zajednice, INA je oduvijek bez zadrške podržavala projekte koji su donosili benefite za što veći broj građana, a pogotovo onih najmlađih. S Gradskom knjižnicom nas veže dugogodišnje prijateljstvo u sklopu kojeg smo podupirali različite edukativne projekte i programe, različite inicijative vezane za odgoj, obrazovanje i profesionalno usavršavanje, kao što je primjerice projekt „(p)Okrenimo čitanje“ i mnogi drugi. Današnji projekt nam je posebno važan jer uključuje one najmlađe, naše predškolce koji će sigurno uživati u njemu.”, zaključio je Šepić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari