VRIJEDNO IZDANJE: Predstavljena publikacija “Značajne žene Rijeke i okolice 19. i 20. stoljeća”

Autorica publikacije Daina Glavočić

U Vijećnici Grada Rijeke danas je predstavljena publikacija povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić „Značajne žene Rijeke i okolice 19. i 20. stoljeća“

Izdavač publikacije je Centar za participaciju žena u društvenom životu iz Rijeke.

Obraćajući se okupljenima Antonija Pintar, predsjednica udruge Centar za participaciju žena u društvenom životu, istaknula je kako je izdavanjem publikacije ostvarena dugogodišnja želja njihove udruge da se ženske vrijednosti učine vidljivima i da se vrednuje njihov rad i dostignuća.

– Centar za participaciju žena u društvenom životu nezavisna je nevladina i neprofitna organizacija koja poduzima akcije u cilju zaštite i promocije ljudskih prava, posebno ženskih ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, prava na rad, mogućnosti napredovanja na poslu, prava na život bez nasilja, za život u zajednici bez diskriminacije. Ovaj projekt , izdavanje ove publikacije o značajnim ženama našega grada i okolice u 19. i 20. stoljeću, naš je doprinos za odavanju priznanja ženama koje su na ovom području svojim djelovanjem ostavile dubokog traga, a o njima se ne zna mnogo. – kazala je Pintar a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Predstavljanje publikacije Značajne žene Rijeke i okolice 19. i 20. stoljeća

Zahvaljujući svima koji su dali potporu projektu, posebno Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, Pintar je naglasila kako je izdavanje publikacije mali korak, ali veliki za budućnost izražavajući nadu da će publikacija biti potpora i poticaj svim ženama da ustraju u nastojanjima da se njihova dostignuća pravilno vrednuju.

– Žene o kojima se govori u publikaciji su uzor i inspiracija za sva vremena, to su žene koje su gradile društvo jednakih prava i zaslužile su duboko poštovanje. Povijesno zanemarene, značajno su doprinijele opismenjavanju, obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, zaštiti kulturne i povijesne baštine, nauci, književnosti, razvoju industrije, politici – navela je Pintar dodajući da se nada da će se publikacija vremenom dopunjavati novim pričama o značajnim ženama.

Dio prihoda od prodaje publikacije namijenjen je Humanitarnoj udruzi „Riječko srce“ za dječju onkologiju.

Prezentaciji publikacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel. Pozdravljajući skup gradonačelnik Obersnel kazao je kako je izdavanje publikacije važno zbog žena i cijele zajednice i zahvalio Centru za participaciju žena u društvenom životu što je potaklo njeno izdavanje.

– Među zaslužnim ženama brojne su i žene koje su sudjelovale u NOB-i, žene narodni heroji, koje se pokušava izbrisati iz našega sjećanja – naglasio je gradonačelnik dodajući da vjeruje kako će publikacija biti inspiracija mjerodavnom gradskom odboru da prilikom imenovanja ulica i trgova u Rijeci povedu više računa o tome da zaslužne žene „dobiju“ ulice jer je sada takvih primjera premalo.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je zahvalio Centru za participaciju žena u društvenom životu što je potakao izdavanje publikacije

– Ova publikacija, nastavio je, sve će nas podsjetiti na brojne žene koje su ostavile traga u našem gradu i biti inspiracija, ženama , ali i muškarcima , za daljnji rad. Iako je pomalo neshvatljivo da danas u 21. stoljeću govorimo o potrebi vrednovanja rada žena i njihova utjecaja u društvenom životu vjerujem da će ova knjiga i sve aktivnosti i napori koje čini Centar za participaciju žena u društvenom životu pomoći da se na tom polju stvari promijene na bolje – poručio je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Govoreći o istraživanju i radu na knjizi autorica Daina Glavočić zahvalila je brojnim kolegama na pomoći te istaknula kako o značajnim ženama Rijeke i okolice postoje podaci, ali su bili teško dostupni pa je bilo mnogo istraživačkog rada, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

– Ova publikacija podsjeća nas na 53 žene kojih više nema, govori o tome kako su živjele, što su radile i ostvarile , podsjeća nas na sve što su postigle – kazala je Glavočić dodajući da je publikacija „Značajne žene Rijeke i okolice 19. i 20. stoljeća“ početak koji će omogućiti da se dalje istražuje kako bi o ženama koje su obilježile svoje vrijeme ostao pisani trag.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari