VRIJEME SE MIJENJA: Sutra olujno jugo s orkanskim udarima, moguća jača kiša!

Foto: Riječanin

Proljeće nakratko “na čekanju”! Idućih dana ponesite sa sobom kišobran i topliju odjeću

Nakon više od dva tjedna stabilnih vremenskih prilika i iznad prosječno toplih dana, ulazimo u period nešto kišovitijeg vremena te nam dolazi blago zahladnjenje

Povod tome bit će ciklonalni sustav koji se nalazi oko Velike Britanije i koji će se tamo i zadržati, jer su se sa svih strana, osim juga, smjestile anticiklone i time stvorile blok pa ciklona nema kamo otići. Uz dotok hladnog zraka po njenoj prednjoj strani uspjet će zahvatiti i Alpe koje će zatim reagirati i pojačati ciklonalnu aktivnost nad Sredozemljem i Jadranskim morem, koje će sa sobom povući određenu količinu vlage i zato uzrokovati prijeko potrebne količine kiše, ali ne i dovoljne za proteklo sušno razdoblje.

Pravo jugo i konkretnija kiša stižu u četvrtak kada će hladna fronta stići do Alpa i potaknuti razvoj sekundarne ciklone koja će se zatim produbiti i polako pomicati prema nama. Jugo će od jutra jačati, a već oko podneva biti jako do olujno s orkanskim udarima, oko 90 km/h, donosi portal Rimeteo.

Poslijepodne s približavanjem ciklone i frontalnog sustava, počet će padati kiša da bi svoj vrhunac dosegla s prolaskom fronte preko našeg područja u kasnim večernjim satima oko ponoći, kada će padati umjereno do jako, a pritom će na cijelom području županije pasti oko 20 mm kiše, izuzev područja oko Učke i Ćićarije te viših predjela Gorskog kotra gdje lokalno može pasti i više od 50 mm kiše.

U petak će prevladavati uglavnom oblačan, u Gorskom kotaru i ponegdje na Kvarneru može pasti malo kiše, a samo na najvišim dijelovima Gorskog kotara može pasti i malo snijega. Jugo će oslabjeti, a navečer i tijekom noći okrenuti na buru, uz razvedravanje.

Temperatura će se po danu kretati od 10-15 °C, u Gorskom kotaru 5-10 °C. Dakle, idući dani donose nam promjenjivo vrijeme – u četvrtak jako do olujno jugo, kišu te temperature zraka oko prosjeka za doba godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari