VUKOVAR U RIJECI 12: I ove godine Rijeka mimohodom i paljenjem svijeća obilježava žrtvu Vukovara-grada heroja

“Vukovar je simbol obrane Hrvatske. Vukovar je ljubav. Vukovar je žrtva. Vukovar je svetinja. Vukovar se nikada zaboraviti neće.”

Dvanaestu godinu u kontinuitetu Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije, Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, Katolički skauti Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci i Klub navijača Armada Rijeka organiziraju obilježavanje 27. godišnjice okupacije Vukovara i herojske žrtve hrvatskih branitelja i nedužnih civila.

“Vukovar je simbol obrane Hrvatske. Vukovar je ljubav. Vukovar je žrtva. Vukovar je svetinja. Vukovar se nikada zaboraviti neće.”, ističu organizatori.

U Rijeku i ove godine dolazi desetak branitelja Vukovara, heroja koji su u rovovima branili grad.

Pored tradicionalnog mimohoda kojem će cilj u 20 sati biti Most hrvatskih branitelja, 15. studenog po prvi put će se prikazati dokumentarni film u produkciji LaudatoTV-a “Vukovarska štafeta msrti” koja govori o nezamislivo hrabrom činu vukovarskih branitelja, pripadnika HOS-a, koji su zagazivši u minsko polje izvlačili civile te odlučili svojim životima stvarati prolaz kroz mine da bi omogućili život civilima.

“Tu je stradao i Ivica Jurčan, ostao bez obje noge ispod koljena i preživio. Probudio se u teškoj zimi, usred noći… i tako se borio za život danima dok nije zarobljen od JNA vojnika…”, stoji u opisu filma koji će se gledati u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji 15. studenog u 18 sati.

No i za druge zainteresirane Riječanke i Riječane organizirat će se dodatna projekcija o čijem će terminu javnost biti pravodobno obaviještena.

Organizatori tradicionalnog mimohoda sjećanja na Vukovar pozivaju sve Riječanke i Riječane da dođu u četvrtak 15. studenog u 19.30 sati do murala VUKOVAR u Vukovarskoj ulici otkud će krenuti mirna i dostojanstvena kolona građana predvođena hrvatskim braniteljima i članovima Armade.

“Ponesite svijeće, jednu da ju zapalite i ostavite u Vukovarskoj ulici pored murala, a drugu za Most branitelja”, pozivaju organizatori i dodaju:

“Molimo vas, dopušteno je nositi jedino hrvatske službene državne zastave. Uzmite ih što više, neka vijore našim gradom!”

Na čelu kolone se tradicionalno nosi zastava grada Vukovara koju nose pripadnici Armade.

Na Mostu hrvatskih branitelja u 20 sati spojit će se dvije kolone, jedna koja dolazi iz pravca Sušaka iz Sušačke gimnazije te druga koja dolazi iz Vukovarske ulice.

U minuti šutnje na Mostu hrvatskih branitelja Armada će zapaliti 27 baklji povodom 27. godišnjice okupacije Vukovara.

Za sve informacije zainteresirani se mobu obratiti na:
info@katolickiskauti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views