WINERI 2019.: Ovoga vikenda u Guvernerovoj palači festival vina i gastro-delicija!

Ilustracija (WineRI)

Guvernerova palača bit će mjesto susreta vinara Hrvatske i susjednih zemalja sa ugostiteljima Kvarnera

Trs je naš, slogan je 3. međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2019. koji će se održati 8. – 9. ožujka od 13:00 do 19:00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, a najavljen je konferencijom za novinare održanoj u Centru autohtonih proizvoda primorsko – goranska kašetica na kojoj su o festivalu govorili:

– Žarko Stilin, organizator festivala i direktor marketinške agencije aha marketing,
– Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije koji su se ove godine uključili kao suorganizatori festivala,
– u ime Primorsko – goranskog župana Zlatka Komadine, Marko Boras Mandić, dožupan Primorsko – goranske županije,
– u ime gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, dr.sc. Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke,
– Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu,
– Vlasta Mastrović, voditeljica projekata pri Turističkoj zajednici Kvarnera,
– Blanka Kalokira, viša stručna suradnica i voditeljica Odsjeka za industriju, graditeljstvo, poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore pri Županijskoj komori Rijeka,
– Dalibor Kratohvil, predsjednik Obrtničke komore Primorsko – goranske županije i
– Sanja Lujić Pirc, voditeljica Ureda za PR i marketing Visoke poslovne škole PAR.

67 izlagača s više od 250 etiketa vina

Na ovogodišnjem festivalu predstavit će se 67 izlagača s više od 250 etiketa vina iz Hrvatske, Makedonije, Srbije i Slovenije, dok će Primorsko – goransku županiju predstavljati 18 izlagača. Među izlagačima će se pronaći 6 proizvođača rakija i likera, 6 proizvođača hrane (sireva, maslinovog ulja i suhomesnatih proizvoda), 2 proizvođača ukrasa od drva i recikliranog papira, 2 proizvođača kraft pive i 1 proizvođač čokolade te 50 vinara.

Festival, kao i prošla dva, ima humanitarni karakter te će svi izlagači donirati svoje proizvode, koje će posjetitelji moći otkupiti za simboličnih 50,00 kuna što će se donirati pazinskoj udruzi Hoću – mogu za rad s djecom s posebnim potrebama koristeći vojta terapiju.

8 stručnih radionica

U sklopu festivala održat će se 8 stručnih radionica a predstavit će se i UNESCOm zaštićeni Zvončari i Bakarski baškot. Radionice Vođenje ljubavi vinom, Jarbola? Belica? Ča j’ to?, Rosei Istre i Kvarnera, Vino i kino, Pjenušavi Kvarner, Vinski Indiana Jones i finalna En Primeur Žlahtine će zasigurno privući mnogo sudionika jer ih vode redom iskusni stručnjaci i sommelieri Filip Savić, Tomislav Pavlešić, Darko Lugarić, Jelena Bulum, Marija Vukelić i Ivica Dobrinčić. I ove se godine u organizaciju uključila Visoka poslovna škola PAR sa studenstskom praksom, PAR inkubatorom.

Petak, 8.3. će se od 20:00 sati centralni WTF (wine tasteing festival) party održati na botelu Marina, dok će se subotu 9.3. od 20:00 sati centralni WTF (wine tasteing festival) party održati u klubu Bačva.

Organizatori vjeruju da će ovogodišnji broj posjetitelja uvelike nadmašiti prošlogodišnji i da će festival postati mjesto susreta i okupljanja proizvođača s jedne strane, te zaljubljenika u vino i vinski svijet i ugostitelja s druge strane, odnosno da će menifestacija postati u pravom smislu novinarskih riječi „oda mediteranskom načinu života“.

Festivali partneri

Festivali partneri ovogodišnjeg WineRia su Vino s okusom soli Crikvenica, Salon pjenušavih vina Zagreb, Pink day Zagreb, WineOs Osijek i Grand Tasteing Beograd. Udruge koje podržavaju festival su Udruga Žlahtina, Udruga Belica, Udruga Jarbola, Udruga WOW i Udruga AHA. A od ove godine festival podržava i Hrvatski konzulat Europskog vinskog viteškog reda te će na samom festivalu biti mnogi pripadnici toga reda.

Organizator festivala je marketinška agencija aha marketing d.o.o. iz Selca, a suorganizator Centar za brdsko planinsku poljoprivredu Primorsko – goranske županije, odnosno Kašetica primorsko – goranska – centar autohtonih proizvoda Primorsko – goranske županije. Vinski kum festivala je sudionik finalnog dijela natjecanja Hrvatski MasterChef Časlav Matijević.

Pokrovitelji festivala su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Pokrovitelji i sponzori festivala su Primorsko – goranska županija, Osječko – baranjska županija, Požeško – slavonska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Grada Crikvenice, Obrtnička komora Primorsko – goranske županije i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Rijeka koja će na samom festivalu promovirati brandove „Izvorno hrvatsko“ i „Hrvatska kvaliteta“. Medijski pokrovitelji festivala su Novi list, La voce del popolo, Gastronaut.hr, vino.rs, svijetvina.hr, GetReport, fiuman.hr, rijecan.in, torpedo.media, crikva.hr.

U suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko – goranske županije, Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Rijeka i Gastronaut.hr na festival će biti pozvano više od 2000 kvarnerskih ugostitelja, dok će Zagrebački GetReport na festival dovesti najznačajnije hrvatske eno – gastro novinare.

Ulaznica na festival će se naplaćivati 60 kuna, dok je kaucija za čašu 20 kuna. Sve radionice, zbog ograničenog mjesta će se naplaćivati po 60 kuna.

Sir festivala je Dukat, voda festivala Jana i Jamnica, dizajner festivala OrdinacijaZaFascinacija, agencija partner MaOri, auto festivala Ford Krainc, hotel festivala Jadran hoteli Rijeka, botel Marina i Jadran Crikvenica, vinogradarska oprema festivala PVC stupovi Trople pvc, distributer partner Curo doo iz Novog Vinodolskog i ugostitelj partner klub Bačva iz Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari