STRPLJENI-SPAŠENI? U Rijeku iduće godine stižu 54 nova autobusa za javni gradski prijevoz

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Od toga, 22 autobusa će Autotrolej kupiti zahvaljujući bespovratnim sredstvima od 38 milijuna kuna, dok će ostali autobusi biti nabavljeni kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka

Na konferenciji za medije riječki gradonačelnik Vojko Obersnel govorio je o riječkim EU projektima za koje je Grad Rijeka privukao bespovratna sredstva vrijednosti 1,5 milijardi kuna.

Grad Rijeka do sada je povukao odnosno u postupku je povlačenja oko 1,5 milijardi kuna EU novca pa je gradonačelnik predstavio EU projekte koji su u tijeku odnosno projekte za koje su nedavno dobivena bespovratna sredstva. Nakon do sada zahvaljujući EU sredstvima energetski obnovljenih 13 vrtića i škola, te obnove dva objekta koje su u tijeku, očekuje se raspisivanje natječaja za obnovu još šest objekata, među kojima je i Muzej grada Rijeke.

Svi projekti energetske obnove vrijedni su ukupno 96,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i fonda iznose 50,4 milijuna kuna, dok se iz gradskog proračuna osigurava 46 milijuna kuna. Također, očekuje se mogućnost prijave za sredstva Fonda za još 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Gradu Rijeci nedavno su odobrena EU sredstva i za izgradnju još jednog reciklažnog dvorišta u Ulici Jože Vlahovića, u iznosu od 781 tisuća kuna, dakle 85% ukupnih troškova projekta ukupno vrijednog 1,1 milijuna kuna. Trenutno su u Gradu Rijeci u funkciji dva reciklažna dvorišta, u Mihačevoj dragi i na Pehlinu, te dva mobilna reciklažna dvorišta. Novo reciklažno dvorište uredit će se u jednoj od hala bivše tvornice Torpedo, a očekuje se da će biti izgrađeno do kraja ljeta. Na ovaj način dodatno će se potaknuti građani na odvojeno prikupljanje otpada.

U vezi s gospodarenjem otpadom je i projekt izgradnje sortirnice korisnog otpada vrijedan 30 milijuna kuna. Projekt i građevinska dozvola za izgradnju sortinice na području Mihačeve drage su spremni, a projekt će se prijaviti na natječaj za dodjelu sredstava iz fondova Europske unije.

Sredstvima europskih fondova nabavit će se i novi autobusi za javni gradski prijevoz, pa će tako riječkim ulicama za godinu i pol voziti 54 nova autobusa. Od toga, 22 autobusa će Autotrolej kupiti zahvaljujući bespovratnim sredstvima od 38 milijuna kuna, dok će ostali autobusi biti nabavljeni kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka. Riječ je o projektu „Jačanje sustava javnog prijevoza“, koji uključuje nabavku 32 nova autobusa, implementaciju sustava najave autobusa na autobusna stajališta, izradu mobilne i web aplikacije te uvođenje pametnih semafora na šest raskrižja.

Projekt nabave 32 autobusa vrijedan je ukupno 81 milijuna kuna, od čega će se 54 milijuna kuna osigurati iz europskih fondova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari