SUSJEDSTVO EPK

Za četvrtak najavljen bogat online program susjedstva Mrkopalj EPK

Muzej zime program je susjedstva Mrkopalj, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji će se u četvrtak, 15. travnja 2021.g. u cjelosti izvesti online, putem Zoom platforme i Facebook stranice TIC Mrkopalj.

Program je zamišljen kao zimska bajka koja se priča kroz različite programske elemente i otkriva brojne mitove i legende ovog kraja, ali i one novije dobi koji govore o zimama kakve su nekada bile, prisjećajući se prvih oblika turizma i ugošćavanja putnika namjernika.

Zbog trenutne epidemiološke situacije program uživo, koji je pripremljen i postavljen, odgađa se do trenutka poboljšanja Covid-19 okolnosti.

Program susjedstva Mrkopalj u žarište stavlja i drugu važnu temu i ono po čemu je Mrkopalj poznato i priznato središte, a to je Škola mira kroz koju se i nadalje želi nastaviti praksa zagovaranja važne teme mirovnih integracija i tolerancije u društvu. Prva u nizu aktivnosti Škole mira okupljanje je radne skupine i razgovor o nastavku rada i budućnosti Škole mira.

Nadalje, u Mrkoplju su u umjetničkoj rezidenciji boravili i stvarali nizozemski umjetnički kolektiv Hoge Fronten i hrvatska umjetnica Tajči Čekada i to u okviru projekta Centriphery, koji sufinancira program Europske unije Kreativna Europa. U direktnoj suradnji s mještanima Mrkoplja nastao je nažalost koronom spriječen program „Mrkopalj najbolje mjesto na Svijetu“ iz kojeg će se izvesti izložba fotografija koja će kada okolnosti dozvole biti predstavljena i uživo, a online projekcijom video virtualne šetnje Mrkopalj 360° predstavit će se i sudionici projekta koji su zajedno s umjetnicima stvarali program. Svoj obol online programu susjedstva Mrkopalj dat će i njihovo europsko susjedstvo, ciparska organizacija Urban Gorillas iz Nikozije.

– Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u stvaranju programa našeg susjedstva i moram istaknuti kako sam ponosna što upravo mi zaključujemo ovu priču 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture. Situacija je takva da ćemo program održati online, ali vjerujem da nam sve ono što smo napravili ostaje u naslijeđe i da ćemo svim zainteresiranima to moći pokazati i uživo kada nam situacija to bude dopustila. U sklopu našeg programa predstavit ćemo našu tradiciju, običaje, naš mrkopaljski govor kao i našu Školu mira i himnu „Angels of Peace“ koja je nastala upravu u tu svrhu kao i izložbu „Mrkopalj – najbolje mjesto na svijetu“. Važno je istaknuti kako su s umjetnicima surađivali i naši mještani Mrkoplja što cijeloj toj priči još dodatno daje na važnosti, rekla je u najavi programa voditeljica tima susjedstva Mrkopalj Goranka Tuhtan.

Online panel „Škola mira – JUČER, DANAS, SUTRA“

Program Škole mira počinje online panelom „Škola mira – JUČER DANAS SUTRA“ tj. okupljanjem radne skupine i predstavljanjem dosadašnjih ali i budućih smjernica razvoja. Susret će se odvijati u dva dijela, u 14.30 te u 15.30 sati. Poveznice za uključivanje zainteresiranih na Zoom platformu dostupne su na stranici rijeka2020.eu te na Facebook stranici TIC Mrkopalj.

Projekt Škola mira, naime, planira se ponovno pokrenuti u Mrkoplju tijekom idućih nekoliko godina, čime se planira obnoviti društveni centar u kojem je i započeta Škola mira u vrijeme Domovinskog rata te edukativnim i interaktivnim programima širiti ideju mira i nenasilnog riješavanja sukoba u društvu. Škola mira osim podrške razvoju i realizaciji fizičkog prostora Škole podrazumijeva i programske sadržaje poput Memorijala mira i Putevima mira, a u sklopu panela bit će predstavljeno i europsko susjedstvo iz Cipra, organizacija Urban Gorillas.

U potrazi za odgovorom na pitanje gdje smo sada u iskoraku obnove tog jedinstvenog i originalnog projekta Mrkoplja iz vremena novije povijesti, o bitci za mir na svim razinama i među svim ljudima te o 10. godišnjici smrti njenog zagovornika i pokretača, profesora Franje Starčevića sudjeluju: načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, redateljica i producentica Morana Ikić Komljenović, prof. psihologije i djelatnica u osnovnima školama Fužine, Lokve i Mrkopalj Renata Lisac, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Rijeka Dragica Marač, dr. mirovnih znanosti iz Samobora Valentina Otmačić, novinarka i autorica knjige o životu i radu prof. Franje Starčevića „Goranski MIR-ovi“ Nada Glad, operni pjevač i član Udruge Dijamant klasika Rijeka Marin Tuhtan te mrkopaljski mališani i predstavnici europskog susjedstva Urban Gorillas.

U 16.30 sati na Facebook stranici TIC Mrkopalj premijerno će biti izvedena i himna mira „Angels of Peace“, koju je na tekstove Mirena Tuhtana i Irene Križ uglazbio Marin Tuhtan. Himnu izvode Miren i Goranka Tuhtan.

 „Mrkopalj – najbolje mjesto na svijetu“

 Također na Facebook stranici TIC Mrkopalj u 16.35 sati slijedi programMrkopalj – najbolje mjesto na svijetu“ u sklopu kojeg će se prikazati  ulomak europskog projekta Centriphery Krajolik odsutnosti i biti održana projekcija video virtualne šetnje Mrkopalj 360°.

„Mrkopalj – najbolje mjesto na svijetu projekt je nizozemskog umjetničkog kolektiva Hoge Fronten, hrvatske umjetnice Tajči Čekada i mještana Mrkoplja. Tijekom svog boravka u susjedstvu Mrkopalj umjetnici su istraživali specifičnosti Mrkoplja, postajući pritom stvarni privremeni sumještani i susjedi Mrkopaljcima. Zbog Covid-19 okolnosti predstava na specifičnoj lokaciji Pilane Mrkopalj odgađa se za neka buduća vremena.

– U suradnji s nizozemskim kolektivom osmišljen je bio zaista bogat program koji bi uključio cijelo mjesto i brojne stanovnike, no nažalost, situacija s pandemijom nas je spriječila u realizaciji. Međutim ipak ćemo moći pokazati što smo stvorili prilikom našeg rezidencijalnog boravka u Mrkoplju, kazala je umjetnica Tajči Čekada i izrazila nadu kako će situacija uskoro biti povoljnija i da će se izložba koju su pripremili moći pogledati i uživo te da će se posjetiteljima moći pokazati i približiti one specifičnosti Mrkoplja koje su otkrili i zabilježili prilikom svog boravka.

Zasada je plan kako će izložbu biti moguće posjetiti u Vatrogasnom domu Mrkopalj, nakon popuštanja epidemiolokih mjera, od 27. travnja do 15. svibnja 2021.g., uz prethodnu najavu na e-mail:  tic.mrkopalj@gmail.com

 Tijekom četvrtka, na Facebook stranici TIC Mrkopalj predstavit će se i Muzej zime i to kroz tri emisije “Ž’rjaovka“ autora Davora Grgurića (Radio Gorski kotar) prolazeći kroz mnoge teme tipične za Mrkopalj – običaje, nošnje, školu, jela, rađanje i život u Mrkoplju o kojima na interesantan način priča gđa. Anka Cuculić.

U sklopu programa po prvi puta prikazat će se i dio bogate dokumentarne zbirke koju je kurirala voditeljica TIC-a Mrkopalj i tima susjedsva Mrkopalj Goranka Tuhran, a koje je prikupljala tijekom posljednje 4 godine.

Susjedstvo Mrkopalj za kraj

Susjedstvo Mrkopalj posljedenje je od 27 susjedstva Europske prijestolnice kulture, koje predstavlja svoj program, pa je emotivna bila i direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota:

– Susjedstvo Mrkopalj je susjedstvo s kojim zaključujemo priču našeg programskog pravca 27 susjedstava i žao mi je što ne možemo biti u Mrkoplju, na licu mjesta, ali mi je drago što smo sve moguće programe pa tako i ovaj uspjeli preseliti online, kako bi svi zainteresirani ipak mogli vidjeti što je ovaj vrijedan tim napravio. Budući da se radi o našem zadnjem susjedstvu moram zahvaliti svim timovima iz svih susjedstava koji su sudjelovali u programu kao i timu unutar Rijeke 2020 na čelu s Brankom Cvjetičanin koji su kroz tri godine pripremali sve ove brojne programe, zaključila je Kregar Šegota.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, izrazila je ponos što su i oni mogli dati podršku programu koji se održavao diljem županije.

– Članovi tima susjedstva Mrkopalj kroz ovaj su program promovirali svoju prirodnu baštinu, tradiciju, svoje umjetnike, a napravljen je i idejni projekt za Školu mira i ja im na svemu tome najiskrenije čestitam. Vjerujem kako su se kroz sve aktivnosti i programe koji su se provodili kroz programski pravac 27 susjedstava stvorili temelji za nastavak rada na svim tim programima i u budućnosti i kako je to također ostavština Europske prijestolnice kulture u cijeloj našoj županiji i smatram da je to nešto što je iznimno vrijedno za sve nas, zaključila je pročelnica Šišić.

Dodajmo, vremenska kapsula 27 susjedstava koja će se krajem travnja pohraniti na Kampusu na Trsatu, danas je predana timu susjedstva Mrkopalj. U kapsulu će i oni ubaciti svoje poruke za budućnost, koje će biti pročitane za točno sto godina – 2121.

Nositelji inicijative susjedstva Mrkopalj su Općina Mrkopalj, Turistička zajednica Gorskog kotara – TIC Mrkopalj, Udruga mladih Malo po malo (Mrkopalj), Udruga Vunarice Gorskog Kotara (Mrkopalj), Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije (Rijeka).

 Posebna zahvala ide mještanima Mrkoplja koji su svojim angažmanom doprinjeli stvaranju projekta „Mrkopalj najbolje mjesto na svijetu“: OŠ Mrkopalj, tamburaški orkestar Sungerski Lug pod ravnanjem Marina Tadejevića, Župni zbor Mrkopalj pod ravnanjem Marjana Padavića, Josip Jedriško, Pilana Drvenjača – pogon pilana Mrkopalj –  mr. sc. Kristinka Liker, Ana Kauzlarić i Sanja Ferić.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari