PROGNOZA DHMZ-A

Za riječko područje upaljen crveni meteoalarm; Najavljeni orkanski udari bure!

Foto: Riportal

Oborine bi danas na Jadranu trebale biti obilne, a na krajnjem jugu zemlje očekuju se lokalne nevere praćenje grmljavinom.

Genovska ciklona i anticiklona nad istočnom Europom dva su dominantna vremenska sustava koji upravljaju vremenom nad našim krajevima. Ciklone se sporo premješta prema jugoistoku i slijedi os Jadranskog mora. Premještanje ciklone povezano je s jugom na njezinom prednjem kraju i burom na sjeveroistočnom kraju, navodi N1 u vremenskoj prognozi za danas.

Jaka bura i jugo

Pod djelovanjem ciklone nad Jadranom na sjevernom Jadranu je jutros je puhala jaka, a pod Velebitom i olujna bura. Na srednjem i južnom Jadranu puhalo je jako jugo.

Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti su od 7 do 11 a na Jadranu od 14 na njegovom sjevernom dijelu do 20 na krajnjem jugu.  Prognozira se oblačno i prohladno vrijeme, s kišom a u planinskim krajevima iznad 1600 metara moguća je susnježica i snijeg.

Moguće plavljenje obala i riva

Na Jadranu obilne oborine a na krajnjem jugu lokalne nevere praćene grmljavinom. Osjet hladnoće bit će pojačan vjetrom osobito na sjevernom Jadranu. Zbog prolaz ciklone i pada tlaka zraka uz vjetar i plimu moguće je lokalno plavljenje obala i riva, navodi meteorolog N1.

DHMZ upalio crveni alarm za Istru i Kvarner

Državni hidrometeorološki zavod je zbog najavljenih orkanskih udara bure (brzina vjetra veća od 120 m/h) upalio crveni alarm za područje Istre i Kvarnera.

Za gotovo cijeli ostatak zemlje upaljen narančasti alarm

Narančasti alarm upaljen je za gotovo cijeli ostatak zemlje, dok je žuti alarm upaljen za osječku regiju.

“Oblačno s povremenom kišom, vjetrovito i razmjerno svježe. Oborina će ponegdje biti obilna, osobito u središnjim i gorskim predjelima te na jugu zemlje gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu su moguća kraća sunčana razdoblja, uglavnom na srednjem dijelu. Na kopnu vjetar umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni. Na većem dijelu Jadrana će puhati jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a još na južnom dijelu umjereno i jako jugo. Temperatura zraka na kopnu većinom od 9 do 14, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 16 do 21 °C”, stoji u prognozi DHMZ-a za danas, piše Index.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari