ZA SPAS 3. MAJA: Uskoro zajednička sjednica Gradskog vijeća i Županijske skupštine posvećena riječkom brodogradilištu

„Kao predsjednik Gradskog vijeća učinit ću sve što je u mojoj moći da gradski vijećnici nastupe jedinstveno o ovom važnom pitanju. Ne treba naglašavati što 3. maj znači za Rijeku…“, kazao je Andrej Poropat

Gradsko vijeće Grada Rijeke i Županijska skupština Primorsko-goranske županije održat će 28. lipnja na Sveučilišnom kampusu zajedničku sjednicu posvećenu stanju u brodogradilištu 3. maj

Zaključak je to danas održane sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ-a, kojoj je kao gost prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

„Kao predsjednik Gradskog vijeća učinit ću sve što je u mojoj moći da gradski vijećnici nastupe jedinstveno o ovom važnom pitanju. Ne treba naglašavati što 3. maj znači za Rijeku, svi smo svjesni njegovog značaja. Nakon svega što smo vidjeli od Uljanika, osobno smatram da Uljanik više nema što tražiti u 3. maju,“ kazao je Poropat na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice GSV-a.

Bačinović: „Sve za spas 3. Maja“

Predsjednik GSV-a, sindikalist Damir Bačinović, istaknuo je kako je rasprava na sjednici bila konstruktivna te izrazio zadovoljstvo što svi članovi GSV-a dijele mišljenje kako treba učiniti sve za spas 3. maja.

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

„U ime GSV-a i sindikata izražavam zadovoljstvo da su Županijska skupština i Gradsko vijeće prepoznali vapaj GSV-a i sindikata da se održi zajednička tematska sjednica posvećena isključivo 3. maju. Problem 3. maja nije od jučer – nakon svake sjednice GSV-a i konferencije za novinare održane u posljednjih godinu dana mogu konstatirati da je stanje teže i gore. Situacija je složena, nepromijenjena i još teža, u smislu da se nije ništa posebno dogodilo – ne postoje financijska sredstva za nabavku materijala i oživljavanje škvera, a radnici svaki dan dolaze na posao, a ne rade niti na jednom brodu,“ kazao je Bačinović, dodavši kako je samo pitanje dana kada neće biti sredstva ni za plaću.

„Duboko sam svjestan da ni gradska ni županijska vlast nemaju zakonodavnu težinu, ali jednako je važna i ta politička podrška. Zato očekujemo da će ta poruka i podrška biti jasna i jaka, i da ćemo nakon toga preokrenuti tijek u 3. maju i napraviti iskorak i nakon toga ćemo ići prema Vladi,“ apelirao je Bačinović.

Fabijanić: „Nova vlasnička struktura nije jamstvo za budućnost 3. Maja“

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić istaknuo je kako unatoč promjenama na njegovom čelu, GSV funkcionira u kontinuitetu i realizira svoje ranije donesene zaključke.

Podsjetio je kako nije prvi put da se održava zajednička sjednica Gradskog vijeća i Županijske skupštine, budući da je slična sjednica u suradnji s Općinskim vijećem Kostrene i Gradskim vijećem Kraljevice organizirana kad se pregovaralo s EU vezano uz budućnost hrvatske brodogradnje i njeno restrukturiranje.

„Prije svega nas brine sigurnost radnih mjesta u 3. maju, koje djeluje u našem kraju. Nažalost, imamo puno nepoznanica koje su vezane uz budućnost, a informacije koje dobivamo su šture i ne daju određene garancije za budućnost brodogradilišta,“ kazao je Fabijanić.

Istaknuo je kako je nova vlasnička struktura nije jamstvo za budućnost 3. maja, naglasivši kako je jednog od glavnih pitanja vidi li se u najavljenom planu restrukturiranja Uljanik grupe budućnost 3. maja.

Naglasio je kako će Županija kroz prostorni plan inzistirati da se na području 3. maja kao djelatnost zadrži brodogradnja.

Bačinović je izrazio uvjerenje da će se sa zajedničke sjednice poslati zahtjev prema Uljanik grupi za dostavu smjernica plana restrukturiranja Uljanika, a od direktora 3. maja plan izlaska iz postojeće financijske situacije.

„Moramo iscrpiti sve mehanizme koji postoje u Gradu i Županiji – do 28. lipnja mir ćemo sačuvati, a nakon tog datuma je sve dozvoljeno i sve je moguće,“ istaknuvši da, ako i nakon tog datuma ne bude postojala politička volja da se 3. maj izdvoji iz Uljanik grupe i spasi, radnici su spremni učiniti sve što je potrebno, uključujući i stupanje u štrajk.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari