124 RAZREDNA ODJELA

Za srednjoškolce u PGŽ za iduću školsku godinu 2.782 mjesta. Otvaraju se novi smjerovi, evo koji!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin predstavila je prijedlog plana upisa učenika u I. razred srednje škole kojima je osnivač Primorsko-goranska županija za školsku 2023./2024. godinu

Planom je obuhvaćen upis 2.782 učenika u ukupno 124 razrednih odjela u 83 različita programa, i to u pet gimnazijskih, jedan petogodišnji strukovni program, 38 četverogodišnjih i 32 trogodišnjih strukovnih programa, tri umjetnička programa te četiri programa za učenike s teškoćama u razvoju.

Formiranje razrednih odjela

U formiranju razrednih odjela, predložilo se da gimnazije i gimnazijski programi imaju do 24 učenika, petogodišnji strukovni program do 28 učenika, četverogodišnji strukovni programi do 24 učenika kao i trogodišnji strukovni programi te ugostiteljska zanimanja do 28 učenika.

U gimnazijskim programima, strukovnim četverogodišnjim i trogodišnjim programima u školama Gorskog kotara, otočnim školama i Srednjoj talijanskoj školi te školama koje izvode programe za rijetka i tradicijska zanimanja podržao se od škole predloženi manji broj učenika u jednom razrednom odjelu.

Novi smjerovi

Što se tiče novina, u Prirodoslovno grafičkoj školi Rijeka uvodi se program Intermedijski fotograf. U Medicinskoj školi Rijeka predložen je novi razred medicinskih sestara, a u srednjoj školi „Hrvatski kralj Zvonimir“ Krk povećanje za jedan razredni odjel u programu opće gimnazije, umjesto dosadašnjeg razreda u programu Ekonomist.

U Tehničkoj školi Rijeka prijedlog je povećanje pola razrednog odjela u obrazovnom programu Tehničar za energetiku i pola razrednog odjela u programu Brodograđevni tehničar. U Hotelijersko – turističkoj školi Opatija prijedlog je povećati za jedan razredni odjel program Hotelijersko-turistički tehničar dok se u Ugostiteljskoj školi formira novi program naziva Tehničar posluživanja potaknut provedbom EU projekta RCK Recept.

U PGŽ-u u prosjeku 31 posto učenika srednjih škola pohađa gimnazijske programe, 65 posto strukovne programe, tri posto umjetničke i jedan posto programe za učenike s teškoćama u razvoju.

Što se tiče srednjih škola kojima Primorsko-goranska županija nije osnivač, za upis u l. razred Salezijanska klasična gimnazija Rijeka planirala je 74 upisna mjesta, a srednja škola Andrije Ljudevita Adamića Rijeka 48 upisnih mjesta.

Više ‘osmaša’ no lani

Osnova za prijedlog upisa je broj učenika 8. razreda kojih 2452, što je 78 više nego lani.

Tom broju se pridodaje procjena broja ponavljača te broj učenika koji će doći na školovanje, odnosno onih koji će otići u druga područja Republike Hrvatske. Prilikom izrade plana vodilo se računa o potrebama tržišta rada, raspoloživim programima u školama i projekciji budućeg razvoja županije, a prijedlog, koji je upućen u resorno ministarstvo, usuglašen je s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Gospodarskom komorom i Obrtničkom komorom.

Konferenciji za novinare održanoj u Školi za primijenjenu umjetnost u Rijeci su prisustvovali i ravnatelj Škole za primijenjenu umjetnost Damir Šegota, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičić Henry Ponte i Radenko Bradić, ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka.

Ravnatelj Bradić pojasnio je kako je eksperimentalni program Intermedijskog fotografa razvijen u suradnji škole i resornog ministarstva, a radi se o jedinom takvom programu u Hrvatskoj, na što su izrazito ponosni, kao i na činjenicu da je po prvi put u povijesti hrvatskog obrazovnog sustava fotograf četverogodišnje zanimanje. Istaknuo je kako je u svrhu povezivanja škole s tržištem rada, ostvarena suradnja s poslodavcima s područja županije kroz stipendiranje učenika za zanimanja Grafičkog tehničara tiska, odnosno dorade.

Ravnatelj Šegota kazao je kako ŠPUR posljednjih godina svjedoči upisima prekobrojnih učenika te izrazio zadovoljstvo što se škola nalazi u zgradi porodice Polić. PGŽ Školu pritom prati u investicijskom ulaganju i održavanju te drugim segmentima, naveo je.

GAM upisuje pet razrednih odjela, tri opća i dva prirodoslovno-matematička te godinama škola nema problema s upisima, kazao je ravnatelj Ponte i dodao kako se 18. svibnja održavaju Dani otvorenih vrata kada će se budući učenici i roditelji moći upoznati s onim što škola nudi.

O ‘lošim rezultatima’ učenika na državnoj maturi

Pročelnica je iskoristila priliku i pojasniti informacije vezane uz javne istupe o lošim rezultatima učenika na državnoj maturi u Primorsko-goranskoj županiji. Istaknula je kako u Republici Hrvatskoj ne postoji rangiranje škola prema rezultatima mature niti rangiranje programa, što je na upit pročelnice potvrdio i Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koji provodi državnu maturu.

“Sva rangiranja koja se pojavljuju u medijima izradila je novinarka dnevnih novina koristeći podatke iz aplikacije e-rudnik prema nepoznatim kriterijima“, navela je pročelnica i prezentirala prošlogodišnje rezultate državne mature u PGŽ prema kojima je 99,6 posto učenika gimnazije i 79,7 posto strukovnih škola, koji pritom istoj nisu obvezni pristupiti, položilo maturu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari