ZLOČINI IZ MRŽNJE

Zagreb Pride: ”Rijeka postaje sve nesigurnija za život LGBT osoba”

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Zagreb Pride, udruga koja promiče prava LGBT osoba, upozorila je da su se u lipnju na različitim mjestima u Rijeci dogodila dva teška fizička napada na gej mladiće, istaknuvši da su oba zločini iz mržnje motivirani rastućom homofobijom u Rijeci, ali i cijeloj zemlji.

Udruga u priopćenju napominje da su oba napada prijavljena, a od riječke policije očekuju da provede temeljitu istragu jer je riječ o ozbiljnim i teškim kaznenim djelima te da pronađe počinitelje i protiv njih podnese kaznenu prijavu u vezi sa zločinom iz mržnje na temelju spolne orijentacije. Riječane i Riječanke koji eventualno imaju saznanja o počiniteljima pozivaju da se jave njima ili izravno riječkoj policiji, a pripadnike riječke LGBT zajednice da prijave dožive li ikada homofobno ili transfobno uznemiravanje, prijetnje, uvrede ili nasilje.

VIDEO DANA:

“Rijeka ne smije biti grad koji će šutke prijeći preko homofobnog divljanja na svojim ulicama. Rijeka ne smije postati grad u kojem će se LGBTIQ zajednica osjećati napušteno u trenucima bolne izloženosti. I konačno, Rijeka mora ostati prostor slobode za LGBTIQ zajednicu i učiniti sve u svojoj moći da se ovakvi svirepi zločini kazne i više nikada ne ponove”, poručuju iz udruge.

U Rijeci u samo par dana napadnuta trojica mladića

Navode da su dva momka, koji su se opušteno zabavljali na riječkom Kontu, napadnuti u subotu 26. lipnja navečer, uz pogrdne homofobne povike jer ih je skupina nasilnika prepoznala kao gejeve. Pritom ističu da je zagrljaj dvojice mladića u javnosti bio dovoljan da se na njih fizički nasrne, pa je jedan od njih zadobio teže tjelesne ozljede, uključujući i rupture ligamenta koljena, a drugi udarac u glavu, pri čemu su mu slomljene naočale.

Drugi napad dogodio se također u lipnju, inače mjesecu LGBT ponosa, te je i za taj zločin odgovorna grupa muškaraca koja je iz zasjede, u noćnim satima s 21. na 22. lipnja kod Vatrogasnog doma na Pećinama zaskočila i fizički napala 23-godišnjaka. Gej mladić je nakon prvih udaraca oboren na tlo te su ga potom njih najmanje trojica nastavili cipelariti, da bi onda kukavički pobjegli i izgubili se u mraku. Taj je mladić, kažu u udruzi, ranije toga dana prepoznat kao pripadnik LGBT zajednice te ga je grupa nepoznatih izvrijeđala.

Iz Zagreb Pridea upozoravaju kako postoje naznake da se dogodio i treći, ali neprijavljeni napad, također protiv mlađeg gej Riječanina (HINA).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari