ZA 2022. GODINU

Galerija | Zajednica tehničke kulture PGŽ dobitnica državne nagrade “Faust Vrančić”

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je svečana dodjela Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2022. godinu.

Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima te četiri nagrade udrugama tehničke kulture i drugim pravnim osobama. Nagrade je uručila državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić“ Zdenko Kovačić.

Među ovogodišnjim laureatima je i Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije u kategoriji godišnjih nagrada udrugama i drugim pravnim osobama. Zajednica tehničke kulture PGŽ osnovana je 1996. godine i ima 36 aktivnih članica. Zajednica kontinuirano provodi cjelogodišnje programe popularizacije tehničke kulture, cjeloživotnog obrazovanja i suradnje s članicama posebno u manjim sredinama Primorsko-goranske županije, Gorskom kotaru, na otocima te području riječkog prstena.

U 2022. godini ostvarila je čitav niz aktivnosti među kojima se posebno ističu radionice korištenja digitalnih alata, robotike, modelarstva kao i informatičko osposobljavanje osoba starije dobi. Također ostvarena je posebna suradnja s Hrvatskim savezom brodomaketara kroz projekt “Kuća brodova” kojim je formiran jedinstveni centar brodomaketarstva i brodomodelarstva u Rijeci. Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije bila je jedan od nosilaca izrade strategije razvoja tehničke kulture Primorsko-goranske županije od 2022. do 2027. godine kojim Primorsko-goranska županija osigurava kontinuitet u strateškom promišljanju razvoja tehničke kulture.

Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić” utemeljena je Zakonom o tehničkoj kulturi i dodjeljuje se od 1992. pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari