VRIJEDNA TRADICIJSKA KULTURA

”ZAKANTAJMO KAKO SU NAS VADILI” Program kastavske škole tradicijskog pjevanja dostupan je online!

Foto: Kastav

Ženska i Muška klapa Kastav, koje djeluju kao sekcije Udruge Kanat – Kastav, 2017. godine su osmislile i pokrenule projekt s ciljem poticanja zanimanja mladih generacija za vrijednu tradicijsku kulturu. Riječ je o programu namijenjenom starijim razredima osnovnih škola.

Nastao je u želji davanja doprinosa sustavnom podučavanju, te otkrivanju zakonitosti, posebnosti i jedinstvenosti glazbene baštine, čiji su temelji čakavština kojom se govori duž čitave obale Jadrana – od našeg zavičaja, na njegovom sjevernom dijelu pa sve do Dubrovnika na njegovu krajnjem jugu.

Višegodišnjim nastupanjem u svim odgojno-obrazovnim institucijama, od vrtića preko osnovnih škola diljem Primorsko-goranske županije, pa do Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, članice i članovi kastavskih klapa nastoje svoje dugogodišnje iskustvo, stečeno znanje i ljubav u očuvanju naše bogate kulturne baštine predstaviti najmlađima, ne bi li se na taj način dodatno potaknulo njihovo zanimanje za aktivno sudjelovanje u očuvanju vrijednog tradicijskog nasljeđa. Prenošenjem stečenih znanja, vještina i iskustva na mlađe generacije, moguće je osigurati daljnje očuvanje, ali i kontinuitet razvoja onoga što smo preuzeli iz kulturne riznice od naših starih. Naša obaveza po ovom pitanju je tim veća jer su pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici i klapska pjesma, ti dragulji našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa, na popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Otežane i nepredvidive okolnosti izazvane epidemijom koronavirusa, onemogućile su ovogodišnju provedbu projekta putem neposrednih gostovanja u osnovnim školama, te drugim odgojno-obrazovnim institucijama Primorsko-goranske županije. Usprkos teškim vremenima, Kastavke i Kastavci su pronašli dodatnu motivaciju. Zahvaljujući njihovoj kreativnosti, program škole tradicijskog pjevanja sa Ženskom i Muškom klapom Kastav od ove godine je dostupan i u online audiovizualnom obliku.

Projekt Zakantajmo kako su nas vadili sufinanciran je sredstvima Grada Kastva, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog društva skladatelja – HDS.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari