ZALIHE KRVI U KBC-u RIJEKA: Nedostaje krvi grupa AB- i AB+; krv darovao i gradonačelnik Obersnel

Današnje stanje zaliha krvi u KBC-u Rijeka pokazuje da nedostaje krvi krvnih grupa AB- i AB+ te se mole darivatelji s tim krvnim grupama da pomognu i daruju krv

Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka opskrbljuje krvnim pripravcima zdravstvene ustanove s područja tri županije te godišnje prikuplja oko 25 000 doza krvi. Krv se može darivati krv KBC Rijeka – Klinički zavod za transfuzijsku medicinu, Krešimirova 42, Rijeka svaki dan od 8 – 15 sati, a srijedom od 8 – 19 sati.

Nedavnom apelu kojeg je Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC Rijeka uputio dobrovoljnim davateljima krvi jer su zalihe krvi bile nedostatne odazvao se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je darovao krv.

obi krv

Gradonačelniku Obersnelu ovo je bio 23. darivanje krvi, a prigodom darivanja uputio je poziv svima koji to mogu da se odazovu pozivu na darivanje i na taj način pomognu onome kome će ta krv trebati.

Darivatelji su se, kao što smo već javili OVDJE, i ovoga puta odazvali u velikom broju i pokazali svoju plemenitost pa je praktički u roku od 24 sata prikupljeno 387 doza krvi.

Mirko Mlinar (Foto: Grad Rijeka)
Mirko Mlinar (Foto: Grad Rijeka)

Kako je naglasila predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu prof. prim. dr. sc. Sanja Balen, dr. med, ljeti su zalihe krvi male ali ipak dostatne, no situacija se može promijeniti unutar nekoliko sati s obzirom na povećani broj turista koji posjećuju našu zemlju.

Dnevna potreba za krvlju zahtijeva oko 50-tak doza, a prosječno se dnevno daruje oko 30 doza krvi.

Krv je darovao i Mirko Mlinar kojemu je ovo bio 86-ti put da daruje krv!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari