OKO BESPLATNOG OBROKA U ŠKOLAMA

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan oštro reagirala na izjave ministra Fuchsa

Nakon što je ministar Fuchs, gostujući u medijima, komentirao provedbu projekta uvođenja besplatnog obroka u škole te posebno prozvao riječku gradsku upravu za nepripremljenost odnosno naveo da se uprava “nije baš istaknula”, oštro je na njegove riječi reagirala zamjenica riječkog gradonačelnika, Sandra Krpan.

U nastavku cjeloviti komentar zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan:

„Ministar Fuchs je, govoreći o projektu besplatnih obroka u svim osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, zahvalio ravnateljicama i ravnateljima na njihovoj ulozi u implementaciji ovoga projekta, a posebnu je zahvalu uputio upravo riječkim ravnateljima i ravnateljicama istaknuvši veliki teret koji im je prouzročila gradska uprava koja se, kako kaže ministar, i nije baš istaknula.

Što je ministra Fuchsa potaknulo i temeljem čega se upustio u ove pokude baš prema riječkoj gradskoj upravi (i pohvale prema nekim drugim upravama, poput PGŽ), teško je reći. Tim više što ministar istovremeno tvrdi kako nema podatke u koliko škola obrok nije podijeljen i koliko je djece ostalo bez obroka.

No svakako je osvježenje čuti bilo kakav ministrov osvrt, refleksiju ili evaluaciju bilo kojega projekta, a pogotovo ovog koji ad hoc uvodi novine u sustav i to bez adekvatne komunikacije, a kamoli dijaloga s dionicima procesa. No, takav traljavi način uvođenje noviteta već je posve uobičajen za ovu Vladu, a ministar Fuchs u tome je pobjednik.

Naime, konkretnije upute o provedbi projekta besplatne prehrane stigle su ravno jedan radni dan prije početka njegove implementacije. Je li to na vrijeme? Je li to poslovno i je li uopće pristojno?

Ipak, Fuchs bez imalo srama tvrdi da je sve učinio na vrijeme i svu odgovornost za provedbu ovog loše pripremljenog Vladinog projekta prebacuje na osnivače osnovnih škola, a potom i na ravnatelje i ravnateljice. Kako kukavički!

Unatoč i usprkos svemu, riječka gradska uprava je, ne čekajući sporu Fuchsovu administraciju, još u prosincu sazvala sve riječke ravnateljice i ravnatelje na sastanak na kojemu su dogovoreni detalji o postupanju, ali i jednakost u postupanju, uvažavajući sve specifičnosti osnovnoškolskih ustanova u Rijeci i pomno vodeći računa o jednoobraznosti provedbe kako bi svi učenici, neovisno o tome pohađaju li predmetnu ili razrednu nastavu i neovisno o prostornim i materijalnim kapacitetima škole koju polaze, imali zagarantiran jedan besplatan obrok u danu.

Zato jedino što je Fuchs ispravno  ucinio komentirajući ovaj projekt je upućivanje jasne, nedvosmislene i velike zahvale riječkim ravnateljima i ravnateljicama te svim ostalim radnicima i radnicama riječkih osnovnih škola koji su sudjelovali u pripremi i implementaciji ovog projekta, a kojima Grad Rijeka, kao osnivač i partner, uvijek stoji na raspolaganju za podršku.

Školama se ministar treba posebno zahvaliti i imajući na umu nedostatak radnika i radnica u kuhinji koji su iznimno važan faktor u procesu implementacije ovog projekta. Nije nepoznato da,  prvenstveno zbog potplaćenosti, tih kadrova kronično nedostaje.  Unatoč tome, iako je Ministarstvo obećalo da će suglasnosti za zapošljavanje tih kadrova izdati promptno, do ovoga trenutka niti jedna riječka škola još takvu suglasnost niti ikakav odgovor nadležnoga Ministarstva nije zaprimila. Je li to pristojno i poslovno od strane ministra Fuchsa?

Zbog neujednačenosti uvjeta u školama na razini čitave države, uzrokovanih nizom faktora – od broja učenika, smjenskog rada, materijalnih uvjeta, kadrovskih kapaciteta i sl. – i dalje postoji niz izazova u ovom konkretnom projektu, a odgovora na te izazove od strane Ministarstva – nema. Jedino što ministar ponavlja jest da je Ministarstvo dalo novac, a za ostalo neka se pobrinu osnivači i ravnatelji. Ono što ostaje mrtvo slovo na papiru, a što je i sam ministar priznao, jest ustavna kategorija obrazovanja za sve pod jednakim uvjetima. To ovo Ministarstvo ni jednim projektom ne uspjeva osigurati a glavni je krivac upravo Fuchs jer mu je ispred sve dobrobiti djece važniji populizam koji njeguje i on i čitava HDZ-ova Vlada.”

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari