U RIHUBU

Započela dvodnevna radionica o budućnost planova održive urbane mobilnosti u regiji

U RiHubu je započela dvodnevna radionica posvećena budućnosti SUMP-ova, odnosno  planova održive urbane mobilnosti, u regiji.

Događanje organizira ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa) u suradnji s Gradom Rijekom.

Ovo događanje nastavak je dvodnevne radionice o evaluaciji planova održive urbane mobilnosti, održane u listopadu 2022. u Velenju i bavi se izvorima financiranja izrade novih i revizije postojećih SUMP-ova u 2023. godini i nadalje, kao i provedbom mjera predviđenih SUMP-ovima.

Sudionike radionice pozdravili su Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a, koji obavlja funkciju tajništva Mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE te Srđan Škunca, pročelnik gradskog Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Naglasio je kako je održiva urbana moblinost tema od velikog značaja za Rijeku, u kojoj se odvijaju ili planiraju veliki investicijski projekti vezani uz mobilnost. Ukazao je i na potrebu uspostavljanja zakonodavnog okvira u Hrvatskoj vezanog za izradu planova održive urbane mobilnosti.

Tijekom dva dana bit će obuhvaćene teme koje se tiču zakonodavnih novosti iz EU i regija, izvora financiranja izrade ili revizije SUMP-ova, izvora financiranja provedbe mjera predviđenih SUMP-om te metodologije izrade i implementacije SUMP-ova, uz naznaku razlika u metodologiji.

Prvog dana radionica predstavnik Urbanističkog instituta Republike Slovenije dao je osvrt na trenutnu zakonodavnu situaciju i prilike na razini EU-a i Slovenije, dok su predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Grada Beograda i te predstavnici iz BiH predočili trenutno stanje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Zatim je uslijedila radionica o tome kako gradovi mogu realizirati izradu novog ili pristupiti reviziji postojećeg SUMP-a.

Drugog rada radionice na dnevnom redu su tematska izlaganja o pozitivnim promjenama koje su uslijedile kao posljedica implementacije SUMP-ova u CIVINET gradovima te o primjeni GIS alata u izradi i provedbi SUMP-ova.

Zatim će predstavnici Grada Rijeke za sve sudionike organizirati terenski posjet primjerima dobre prakse održive mobilnosti u gradu, odnosno obišli su lokacije električnih romobila i električnih bicikala – Ricikleta, kao i Lučki operativni centar.

Događanje je namijenjeno predstavnicima javne uprave na lokalnoj i regionalnoj razini, organizacijama civilnog društva te akademskom i privatnom sektoru, koji su na ovaj način dobili priliku za aktivno sudjelovanje, razmjenu znanja među sudionicima i umrežavanje.

Radionica je dio aktivnosti projekta CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti, koji stavlja naglasak na koncept SUMP-ova, a čije se projektne aktivnosti provode u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Češkoj i Slovačkoj.

Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa je mreža gradova i drugih dionika koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću. Cilj mreže je prijenos znanja i dobrih praksi te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. travnja 2013. godine. Grad Rijeka dugogodišnji je član CIVINET-a Slo-Hr-JIE, a tijekom četiri godine, od 2016. do 2020. godine, koordinirao je Mrežom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari