U RIHUBU

Započela dvodnevna radionica o budućnost planova održive urbane mobilnosti u regiji

U RiHubu je započela dvodnevna radionica posvećena budućnosti SUMP-ova, odnosno  planova održive urbane mobilnosti, u regiji.

Događanje organizira ODRAZ (Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa) u suradnji s Gradom Rijekom.

Ovo događanje nastavak je dvodnevne radionice o evaluaciji planova održive urbane mobilnosti, održane u listopadu 2022. u Velenju i bavi se izvorima financiranja izrade novih i revizije postojećih SUMP-ova u 2023. godini i nadalje, kao i provedbom mjera predviđenih SUMP-ovima.

Sudionike radionice pozdravili su Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a, koji obavlja funkciju tajništva Mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE te Srđan Škunca, pročelnik gradskog Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke.

Naglasio je kako je održiva urbana moblinost tema od velikog značaja za Rijeku, u kojoj se odvijaju ili planiraju veliki investicijski projekti vezani uz mobilnost. Ukazao je i na potrebu uspostavljanja zakonodavnog okvira u Hrvatskoj vezanog za izradu planova održive urbane mobilnosti.

Tijekom dva dana bit će obuhvaćene teme koje se tiču zakonodavnih novosti iz EU i regija, izvora financiranja izrade ili revizije SUMP-ova, izvora financiranja provedbe mjera predviđenih SUMP-om te metodologije izrade i implementacije SUMP-ova, uz naznaku razlika u metodologiji.

Prvog dana radionica predstavnik Urbanističkog instituta Republike Slovenije dao je osvrt na trenutnu zakonodavnu situaciju i prilike na razini EU-a i Slovenije, dok su predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Grada Beograda i te predstavnici iz BiH predočili trenutno stanje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Zatim je uslijedila radionica o tome kako gradovi mogu realizirati izradu novog ili pristupiti reviziji postojećeg SUMP-a.

Drugog rada radionice na dnevnom redu su tematska izlaganja o pozitivnim promjenama koje su uslijedile kao posljedica implementacije SUMP-ova u CIVINET gradovima te o primjeni GIS alata u izradi i provedbi SUMP-ova.

Zatim će predstavnici Grada Rijeke za sve sudionike organizirati terenski posjet primjerima dobre prakse održive mobilnosti u gradu, odnosno obišli su lokacije električnih romobila i električnih bicikala – Ricikleta, kao i Lučki operativni centar.

Događanje je namijenjeno predstavnicima javne uprave na lokalnoj i regionalnoj razini, organizacijama civilnog društva te akademskom i privatnom sektoru, koji su na ovaj način dobili priliku za aktivno sudjelovanje, razmjenu znanja među sudionicima i umrežavanje.

Radionica je dio aktivnosti projekta CLIMASUM – Ublažavanje klimatskih promjena putem održive urbane mobilnosti, koji stavlja naglasak na koncept SUMP-ova, a čije se projektne aktivnosti provode u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Češkoj i Slovačkoj.

Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa je mreža gradova i drugih dionika koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću. Cilj mreže je prijenos znanja i dobrih praksi te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog prometa i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. travnja 2013. godine. Grad Rijeka dugogodišnji je član CIVINET-a Slo-Hr-JIE, a tijekom četiri godine, od 2016. do 2020. godine, koordinirao je Mrežom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari